spot_img
5.3 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăEconomicSNLO renunţă la şefi şi reduce primele

    SNLO renunţă la şefi şi reduce primele

    Reprezentanţii Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia au identificat, de comun acord cu administraţia din cadrul SNLO, modalităţile şi posibilităţile de reducere a cheltuielilor cu personalul, astfel încât să nu se ajungă la concedieri colective. Astfel, vor fi mai puţini şefi iar primele de vacanţă şi alte sporuri şi avantaje prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă urmează să fie reduse semnificativ. Economiile făcute în acest mod vor conduce la salvarea a sute de locuri de muncă. Minerii, dar mai ales personalul de conducere, vor suporta o parte din cheltuielile de transport sau masă şi primele de vacanţă vor fi recalculate. Potrivit conducerii SNLO, toate aceste măsuri negociate cu sindicatele vor ajuta la atingerea procentului de 11% privind reducerea cheltuielilor cu munca vie. Dacă la SNLO lucrurile sunt ca şi stabilite, sindicatele de la Complexurile Turceni şi Rovinari încă mai poartă negocieri cu administraţia. Reprezentanţii sindicatelor din bazinul Jilţ-Mătăsari, de la Turceni şi Rovinari, au negociat, până acum, câteva măsuri care merg de la diminuarea parţială a unor drepturi prevăzute în contractul colectiv de muncă, pe o perioadă determinată, până la intrarea oamenilor în şomaj tehnic, timp de câteva luni.

    Mai puţini şefi şi „tăieri” la sport

    În ceea ce priveşte măsurile menite să evite reducerile de locuri de muncă şi pierderea acestora prin disponibilizări de personal, se numără reducerea cheltuielilor cu activitatea sportivă, reducerea traseelor de transport şi suportarea unei cote părţi din cheltuielile de transport de către mineri. În ceea ce priveşte personalul TESA şi cel operativ, acesta va trebui să suporte o cotă parte din costul mesei iar o altă măsură identificată vizează reducerea funcţiilor de conducere la toate subunităţile şi în toate structurile. Indemnizaţia de concediu de odihnă şi prima de vacanţă vor suporta şi ele o modificare de algoritm, alături de reducerea procentului privind plata suplimentară în zilele de sâmbătă. Şefii de la SNLO vor avea şi diurne mai mici în deplasările din ţară sau străinătate. Diminuarea drepturilor se va face resimţită şi în ceea ce priveşte alocaţia de cărbune sau tichetele cadou acordate. Imediat ce măsurile vor intra în vigoare, nu vor mai exista detaşări de personal TESA în nici o subunitate, iar cei care cumulează pensia cu salariul, cei care au beneficiat de plăţi compensatorii din sectorul minier sau cei angajaţi pe perioadă determinată, îşi vor pierde locurile de muncă, nefiind afectaţi cei angajaţi în baza unui Contract Colectiv de Muncă. În informarea semnată de către preşedintele USMO, Marin Condescu, şi directorul general al SNLO, Daniel Burlan, se mai arată că măsurile nu se limitează aici şi, de comun acord, mai pot fi identificate şi altele.

    Şomaj tehnic sau plăţi compensatorii

    Planul de măsuri stabilit ar putea duce la modificarea prevederilor contractului colectiv de muncă. Vicepreşedintele FNME, Gheorghe Etăgan, a precizat că ”diminuarea drepturilor va duce la modificarea contractului la nivel de ramură şi de unitate. Miercuri se va întruni comisia de negociere la nivel de ramură iar joi, la nivel de unitate”. Etăgan a mai declarat că, începând din această dimineaţă, liderii de sindicate şi directorii de unităţi vor trebui să prezinte minerilor planul de măsuri la care au ajuns, prin negocieri, sindicatele şi administraţia. În urma discuţiilor purtate pe parcursul week-end-ului, administraţia împreună cu sindicatele a convenit ca personalul care îndeplineşte condiţiile de pensionare să poată opta pentru trimiterea, în regim de aşteptare, pe 24 de luni, cu o indemnizaţie de 75% din salariul de bază şi sporul de vechime sau pentru concediere cu acordarea de plăţi compensatorii, conform art. 86 din contractul CCM, în sumă de 29 000 de lei. Pentru intervalul de timp 1 martie 2011-31 decembrie 2013, personalul care acceptă opţiunea de a intra în regim de aşteptare are stagiu de cotizare plătit de angajator pe 24 de luni, diferenţa de până la 34 de luni urmând a fi plătită de către AJOFM. Directorul general al SNLO, Daniel Burlan, a precizat că la elaborarea programului de producţie la nivel de subunităţi s-a ţinut cont de cererea de lignit din partea beneficiarilor, de stocul de cărbune, de regimul de funcţionare a utilajelor, de rezerva activă şi cea pregătită în complex dar şi de rezultatele economico-financiare ale fiecărei subunităţi. La elaborarea măsurilor s-a ţinut cont şi de diminuarea pierderilor la subunităţile care, la sfârşitul lui 2010, au înregistrat rezultate economico-financiare nefavorabile, cum ar fi Mina Motru, E.C. Berbeşti, E.C. Husnicioara şi E.C. Peşteana. Daniel Burlan a mai declarat că programarea întregului personal în şomaj tehnic se va face diferenţiat la nivelul subunităţii.

    La Rovinari şi Turceni se caută soluţii

    Discuţii aprinse s-au înregistrat, săptămâna trecută, la Complexul Turceni, acolo unde sindicatele din Bazinul Jilţ au plecat din mijlocul negocierilor purtate cu administraţia, urmare a nerespectării şi inserării anumitor prevederi în notificări. În urma discuţiilor purtate joi, în prezenţa împuternicitului Ministrului Economiei, Constantin Bălăşoiu, sindicatele au refuzat concedierile colective, motiv pentru care au început să identifice noi soluţii de reducere a costurilor de personal pentru ca minerii să nu fie trimişi acasă. Preşedintele executiv al USME Jilţ Turceni, Adrian Marciuc, a declarat că s-au purtat discuţii cu liderii de sindicate din bazinul Jilţ şi s-au stabilit o parte din măsurile care vor putea ajuta la reducerea cheltuielilor cu munca vie. ”Am putea reduce parţial echipamentul de protecţie, prima de vacanţă în proporţie de 5-10% , s-ar putea renunţa la alimentaţia de protecţie, în ultimă instanţă am putea renunţa la prima de murături, deci la una din cele patru prime prevăzute în contractul colectiv de muncă”, a spus Marciuc. Acesta a mai declarat că administraţia nu a convins sindicatele că procentul de 11% trebuie aplicat la cheltuielile cu munca vie. Acesta este şi motivul pentru care conducerea USME Jilţ Turceni a precizat că „vom fi de acord cu diminuările de drepturi doar după ce se vor analiza toate contractele încheiate de Complex cu terţii, care trebuie diminuate de asemena”. Preşedintele USME Jilţ Turceni, Adrian Marciuc, consideră că diminuarea parţială a drepturilor minerilor din Jilţ trebuie să se facă doar pe o perioadă determinată, până la sfârşitul anului 2011. Mâine, la Complexul Turceni este convocată şedinţa Consiliului de Administraţie, unde administraţia va veni cu noi propuneri care vor fi sau nu acceptate de sindicate. La Complexul Energetic Rovinari, conducerea Sindicatului Minerul Rovinari a găsit o soluţie care ar duce la evitarea concedierilor dar şi la menţinerea în continuare a drepturilor câştigate prin negocierea contractului colectiv de muncă. Preşedintele Marin Golea a declarat: „eu încerc să găsesc o variantă de intrare în şomaj tehnic timp de trei luni. Se caută soluţii pentru realizarea planului de producţie, de realizare a sterilului, pe linii tehnologice, la nivel de sector şi carieră. Cred că s-ar putea realiza o economie de şapte milioane de lei noi”. La E.M.C. Rovinari doar 64 de mineri îndeplinesc condiţiile prevăzute pentru a putea intra în concediu de aşteptare. Golea este de părere că, în situaţia în care planul vizat nu va fi unul bun, ”vom merge pe identificarea altor soluţii”.

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    3 COMENTARII

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: