spot_img
15.7 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăEconomicSNLO scoasă din blocajul financiar

    SNLO scoasă din blocajul financiar

    După mai multe amânări, Ordonanţa privind reeşalonarea la plată a fost promovată în şedinţa de Guvern, de duminică. Această aprobare nu reprezintă altceva decât un început spre rezolvarea problemelor financiare cu care s-a confruntat şi se confruntă SNLO, din ultimii ani încoace. Directorul general al SNLO, Daniel Burlan a precizat că odată cu promovarea ordonanţei privind reşalonarea la plată aşteaptă ca mâine să fie pusă în discuţie, în şedinţa de Guvern şi ordonanţa privind concediul de aşteptare.

    În ciuda discuţiilor existente, pe marginea elaborării ordonanţei privind eşalonarea la plată a datoriilor, cu mediul de afaceri, cu experţi fiscali, precum şi cu reprezentanţi ai Fondului Monetar Internaţional şi ai Comisiei Europene, în şedinţa de Guvern de duminică a fost promovat în final actul normativ. Scopul acestei ordonanţe este acela de a crea un mecanism fiscal stabil prin care să se menţină în activitate contribuabilii care în mod temporar au întâmpinat unele dificultăţi, concomitent cu creşterea încasărilor la bugetul statului. Conform declaraţiilor date de către Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu „creanţele care fac obiectul acestei eşalonări sunt: impozitul pe profit, contribuţiile sociale, accize, impozitul pe venit, deci creanţe care sunt declarate la administraţia fiscală”. Un lucru de noutate este ca unitatea economică să constituie garanţii, să nu fie în insolvenţă sau să nu se găsească în procedură de dizolvare. Perioada acordării eşalonării va fi în funcţie de cuantumul obligaţiilor şi capacitatea financiară. Contribuabilii care vor solicita eşalonare la plată trebuie să constituie garanţii. Garanţiile vor fi garanţii reale sau printr-o scrisoare de garanţie. În cazul în care se constituie garanţie reală şi se solicită eşalonare pe o perioadă mai mare de un an, se va constitui o garanţie suplimentară, dintre 10-40%, în funcţie de perioadă. Ministrul Finanţelor a mai precizat că eşalonarea la plată este un act normativ care ajută întreprinderile să nu le fie blocate conturile, să nu fie executate silit sau să intre în insolvenţă. Premierul Emil Boc a precizat că „prin promovarea acestui act normativ nu se va institui un tratament discriminatoriu între public şi privat. Noi trebuie să ne asigurăm, pe de o parte, că aceste datorii reeşalonate se plătesc şi există garanţii corespunzătoare în acest sens pentru plata lor dar, în acelaşi timp, avem interesul ca firme care sunt pe piaţă să nu intre în incapacitate de plată sau insolvenţă, pentru că atunci şi pentru noi va fi mult mai greu să ne recuperăm datoriile ca stat pe care aceste firme le au”.

    SNLO, pe drumul cel bun

    Vestea promovării ordonanţei privind reeşalonarea la plată a fost bine primită de către conducerea SNLO şi asta având în atenţie numeroasele demersuri făcute de către directorul general Daniel Burlan şi preşedintele FNME Marin Condescu pentru aprobarea ei, dar şi situaţia gravă în care se află Societatea Lignitului. Pentru cotidianul „Impact în Gorj”, directorul general al SNLO Daniel Burlan a precizat că „pentru noi este o urgenţă. Cred că normele de aplicare sunt făcute, sunt nişte termene care trebuie respectate. Practic în 30 de zile de la promovare, trebuie publicat textul în Monitorul Oficial. Noi în cele 30 de zile, trebuie să trecem la întocmirea dosarului privind eşalonarea la plată. În ceea ce priveşte garanţiile ce trebuie depuse, nu ne facem probleme, avem suficiente, de la bunuri, la producţie”. Directorul general de la SNLO este optimist şi în ceea ce priveşte ordonanţa privind concediul de aşteptare. Daniel Burlan speră ca în şedinţa de Guvern de mâine să se promoveze şi acest ultim proiect de maxim interes pentru SNLO şi pentru cele două complexuri energetice. Deşi nu se află în situaţia de a solicita o eşalonare la plată, directorul general al CE Rovinari Tiberiu Trotea a precizat că „actul normativ este o gură de oxigen pentru cei aflaţi în dificultate. Este un lucru binevenit”.

    Pârvulescu : „aşteptăm normele de aplicare”

    În ceea ce priveşte instituţia la sediul căreia se va depune dosarul de eşalonare la plată, directorul Direcţia Generală a Finanţelor Publice de Stat(DGFPS) Gorj, Dumitru Pârvulescu a precizat că întreaga documentaţie se va depune la Direcţia Marilor Contribuabili Bucureşti. „Atât UM Sadu cât şi SNLO sunt mari contribuabili şi se află sub monitorizarea Direcţiei Marilor Contribuabili. Toate societăţile cu datorii mari au fost preluate de către Bucureşti. Aşteptăm ca în cadrul normelor de aplicare, să se prevadă plafonul care poate fi eşalonat. Probabil că şi la noi, la DGFPS Gorj vor fi agenţi economici interesaţi de obţinerea unei eşalonări la aplată”.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: