spot_img
22.4 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăEconomicSoarta CEO a fost decisă la Bruxelles. Ce măsuri împotriva poluării au...

    Soarta CEO a fost decisă la Bruxelles. Ce măsuri împotriva poluării au fost luate

    Parlamentul European a votat în 7 octombrie Legea Climei, care poate transforma Europa în primul continent neutru din punct de vedere al emisiilor, transmite organizația Greenpeace. Măsurile aplicate vor afecta Complexul Energetic Oltenia (CEO), care până în anul 2050 trebuie să elimine în totalitate emisiile de dioxid de carbon. „Pentru a se adapta la aceste noi planuri europene, România va trebui să schimbe fundamental strategiile sale privind sectorul energetic, transportul și alte domenii care influențează amprenta de carbon a acesteia.

    Atingerea neutralității climatice până în 2050 va deveni obligatorie pentru fiecare stat membru UE, care trebuie să înființeze un organism special pentru monitorizarea procesului de armonizare a practicilor naționale cu legislația europeană“, se arată într-un comunicat de presă al Greenpeace.

    Emisiile trebuie reduse cu 60% în următorii nouă ani

    Mai mult decât atât, până în anul 2030, emisiile vor trebui reduse cu 60%, ceea ce reprezintă un nivel greu de realizat de către Complexul Energetic Oltenia. „Un pas important va fi reducerea emisiilor cu 60% până în 2030, o țintă peste cele de 50-55%, propuse de Comisia Europeană, dar puțin sub cea de 65%, cerută de oamenii de știință. Ținta stabilită în anii anteriori era de doar 40%, însă raportul IPCC din 2018 a expus urgența climatică și nevoia unor ținte mai ambițioase, care pot menține încălzirea globală în jurul țintei de 1.5 grade Celsius, stabilită prin Acordul de la Paris“, .se mai arată în comunicatul de presă.

    La nivelul Uniunii Europene va fi înființat un corp consultativ independent, care va verifica dacă politicile sunt în linie cu prevederile Acordului de Climă de la Paris. „Va fi format din oameni de știință selectați de Parlament, Comisie și statele membre. Toate proiectele finanțate de UE vor trebui să fie în linie cu combaterea efectelor schimbărilor climatice“.

    Vlad Cătună, coordonator campanii pe Climă și Energie la Greenpeace,  a declarat că atingerea nivelului de neutralitate în anul 2050 înseamnă renunțarea la cărbune: „Reducerea cu 60% a emisiilor și atingerea neutralității climatice până în 2050 înseamnă renunțarea cât mai rapidă la cărbune și la ceilalți combustibili fosili, cum ar fi gazul, înseamnă investiții masive în tehnologie și infrastructură pentru energie verde și accesibilă, înseamnă democratizarea consumului energetic și susținerea prosumatorilor, înseamnă protejarea biodiversității, conservarea și extinderea pădurilor. Înseamnă o tranziție energetică verde și echitabilă, unde regiunile cu sectoare energofage nu sunt lăsate la voia întâmplării, ci sunt susținute pentru a se dezvolta durabil. Înseamnă stoparea de subvenții pentru combustibili fosili”.

    Interesant este că senzorii care măsoara calitatea aerului au constatat un nivel foarte bun în zonele Turceni și Rovinari, acolo unde există termocentrale, și foarte prost în Târgu Jiu, unde există o groapă de gunoi și o unitate de creștere a puilor, amendate pentru poluare.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: