spot_img
13.8 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăEconomicStrategia energetică, la masa discuţiilor

    Strategia energetică, la masa discuţiilor

    Strategia energetică a României pentru perioada 2011-2035 ar putea intra într-o primă lectură, în şedinţă de Guvern, peste o lună, a declarat la o conferinţă pe teme energetice, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Karoly Borbely. Cu toate acestea, reprezentanţii FNME sunt sceptici şi aşteaptă propuneri din partea celor care se dau „specialişti pe sticlă”. Ieri, managerii celor două Complexuri Energetice Turceni şi Rovinari, împreună cu directorul general al SNLO, Daniel Burlan s-au aflat la Bucureşti pentru a purta discuţii pe marginea acestui subiect.

    „Strategia energetică 2011-2035 este în continuare în dezbatere publică. O vom mai lăsa în dezbatere o săptămână sau două şi ar putea fi aprobată apoi de Guvern. Într-o lună putem să luăm în calcul că strategia va intră într-o primă citire în şedinţa de Guvern”, a afirmat secretarul de stat din Ministerul Economiei Karoly Borbely. Oficialul a adăugat că o prioritate a autorităţilor este atragerea fondurilor private în energie, subliniind că finanţarea proiectelor continuă să fie o problemă. „România are multe discuţii cu investitori pentru atragerea fondurilor private din energie. Finanţarea este însă o problemă, deşi băncile spun că au bani şi aşteaptă proiecte. Cu toate acestea este greu să obţii finanţare”, a precizat Borbely, pentru Agerpres.

    Etăgan „din partea PSD, Ciurel să vină cu propuneri”

    Vicepreşedintele FNME, Gheorghe Etăgan consideră că strategia energetică a României pentru perioada 2011-2035 nu este în concordanţă cu evoluţia europeană a sistemului energetic. „Faţă de strategia cea veche, mare lucru nu s-a modificat. Se merge în continuare pe Compania Electra şi Hidroenergetica, pe diminuarea producţiei de energie pe baza de lignit. În condiţiile în care Germania va închide până în 2022 reactoarele nucleare, Ministerul Economiei merge în continuare pe mărirea capacităţilor la Centrala de la Cernavodă”, a mai precizat vicepreşedintele FNME. Convins de faptul că se va merge în continuare şi se va lucra tot „pompieristic”, Etăgan se aşteaptă ca managerii de companii şi specialiştii să-şi dea acordul la modificarea în bine a actualei strategii, aflate de altfel în dezbatere publică. „Sper ca managerii din energie termo şi hidro să facă propuneri. În special, ar trebui ca domnul Ciurel să vină cu o propunere oficială din partea PSD Gorj. Aceste persoane, care se dau specialiste la televizor să vină cu propuneri concrete”, a mai precizat Etăgan.

    Ciurel „decât fără strategie, mai bine una proastă”

    Vicepreşedintele PSD, Laurenţiu Ciurel recunoaşte şi el faptul că prevederile actualei strategii nu se potrivesc cu realitatea din teren „ceea ce este prevăzut pentru Gorj ne pune într-o lumină bună, însă nu prea are cum. Se prevedere o producţie de desfacere de 25 milioane tone plus apariţia pe regenerabil a unei cantităţi de 14000 MW-ceea ce nu e posibil. Oricum decât lipsa unei strategii, mai bine una proastă”. Ciurel a mai precizat că una din preocupările ministerului în acest moment este aceea a stabilirii firmelor de resurse umane ce vor face selecţia specialiştilor din noul complex „se vorbeşte de management privat şi vor să stabilească cine va plăti aceste firme, care sunt foarte costisitoare. Până la urmă cred că aceste firme vor fi plătite de complexuri”.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: