spot_img
15.7 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăEconomicTăriceanu vrea privatizarea societăţilor de stat

    Tăriceanu vrea privatizarea societăţilor de stat

    Fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu consideră că listarea unor companii pe bursă şi privatizarea societăţilor de stat ar constitui soluţii pentru ieşirea ţării din criza economică. Această declaraţie este privită de către conducerea PDL Gorj ca fiind una politică, asta în condiţiile în care, în perioada în care Tăriceanu a fost premier în România nu exista criza economică, după cum a declarat Ion Ruşeţ.

    „Noi ne uităm cu jind, şi eu cu invidie multă, când văd cum o ţărişoară cum este Cehia are o companie cum e CEZ-ul, companie energetică, care valorează pe bursă 21 de miliarde de euro, asta-i capitalizarea CEZ-ului pe bursă. Pe bursa din România toate companiile româneşti adunate, tot ce e listat pe bursă nu face 21 de miliarde. De ce acolo se poate şi la noi nu? Şi la noi sunt companii care, dacă ar fi listate pe bursă ar intra într-un alt mecanism, adică ponderea mai mare a capitalului privat va determina restructurarea internă, management mai performant, o altă politică de investiţii, care duce compania la creştere şi devine un motor economic”, a declarat într-o conferinţă de presă, la Mamaia, Călin Popescu Tăriceanu. De altfel, fostul premier cataloghează actualul Guvern ca dând dovadă de „o lipsă de curaj”. „Actualul Guvern se teme ca dracul de tămâie să facă orice. Marca acestui guvern este inacţiunea, lipsa de acţiune, lipsa de curaj. Puteau să înceapă să listeze pe bursă societăţi cum sunt Romgaz, Hidroelectrica”, a mai declarat fostul premier. El susţine că ar fi bună şi ideea privatizării societăţilor de stat, care sunt prost gestionate, dând ca exemplul în acest sens SIDEX Galaţi, care înregistra un milion de dolari pierderi pe zi. „Nu văd care e problema privatizării, se vede că societăţile de stat sunt prost gestionate. Şi din acest motiv insist pe ideea că întreprinderile trebuie privatizate”, a precizat Tăriceanu.

    Ruşeţ: „este o declaraţie politică”

    Conducerea democrat liberală priveşte declaraţia fostului premier liberal, ca fiind o declaraţie politică „domnul Tăriceanu, când era la Guvern nu a avut o situaţie de criză economică. Acesta a lăsat un deficit de 5,5% şi a avut o creştere economică de 8% . Este o declaraţie politică şi atât”, a declarat liderul Ion Ruşeţ. Spre deosebire de acesta, preşedintele executiv al PSD Gorj, Ion Călinoiu consideră că este vorba de o acţiune generală”, se vrea privatizarea managementului şi nu a capitalului, aşa cum s-a făcut în Germania. Prin privatizarea managementului societăţilor de stat va dispărea clientelismul”. Aflat în asentimentul colegului său, liberalul Dian Popescu consideră că „încă de acum doi ani a prezentat această variantă de dezvoltare economică, privatizarea face apanajul unei gândiri liberale pe care o agreez. A privatiza este una iar a vinde este cu totul altceva. Din dorinţa de face rost de bani, Guvernul vrea să vândă. Sunt interese obscure”.

    Sindicatele: „listarea nu e un pericol”

    Sindicatele din minerit recunosc, de altfel, că actualul Guvern nu vrea să privatizeze resursele minerale. Preşedintele Sindicatului Minerul Rovinari, Marin Golea îşi aminteşte faptul că în perioada premierului Călin Popescu Tăriceanu, complexurile aparţineau de AVAS şi încă de atunci existau proiecte de privatizare. „Listarea pe bursă, în pachete de 5-10 % nu este un pericol pentru Complexul Rovinari, avem nevoie de resurse. Este un fel de privatizare prin aport de capital. Privatizarea în totalitate nu va fi acceptată de către noi, avem alte priorităţi”, a mai precizat Marin Golea. În ceea ce priveşte rezervele de lignit, Golea este susţinătorul ideii ca statul să rămână acţionarul majoritar. Liderul de sindicat de la Complexul Energetic Turceni respinge total ideea de privatizare lansată de către fostul premier Tăriceanu „una spun acum iar când vin ei la guvernare nu mai fac nimic”.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: