spot_img
10.3 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăEconomicTermocentrala Turceni, centrală la gura minei

    Termocentrala Turceni, centrală la gura minei

    În următorii ani, Complexul Energetic Turceni se va transforma în centrală la gura minei! Declaraţia a fost făcută de managerul CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, la un post local de televiziune, acesta precizând că în acest fel se va produce energie la un preţ mult mai mic, aşa cum se obţine şi la Termocentrala Rovinari. Proiectul vizează înlocuirea transportului feroviar al cărbunelui de la UMC Jilţ la CE Turceni, prin montarea unei benzi transportoare, pe 37 km lungime.

    Conducerea CE Oltenia a început să iniţieze demersuri în vederea realizării de investiţii în domeniul minier, domeniu care este restant la acest capitol, planul de investiţii pe acest an fiind realizat doar în procent de 25%. În urma cu două săptămâni, Complexul Oltenia a fost gazda vizitei pe care o delegaţie de polonezi a făcut-o pe linia modernizărilor la transportoare. Pentru câteva zile a fost plecat, însă, în Estonia, şi şeful Diviziei Miniere, Daniel Antonie, pentru acelaşi motiv, administraţia CE Oltenia fiind interesată de înlocuirea actualelor transportoare cu altele, ce au o lungime de până la 12 km. În prezent, sistemul minier din Gorj se confruntă cu carenţe la capitolul investiţii, fapt recunoscut şi de liderii de sindicat din cadrul SME Oltenia. La ora actuală, benzile transportoare din carierele miniere ale CE Oltenia au o lungime de doar un kilometru jumătate, starea în care se află făcând ca permanent să se realizeze înlocuiri de benzi, tamburi sau de role. Discuţiile purtate peste hotare au rolul de a se ajunge la încheierea de colaborări pe linia înlocuirii transportoarelor, noile tehnologii identificate având un consum redus de energie, acestea fiind unele de o mai mare capacitate, comparativ cu cele existente la CE Oltenia.

    Bandă transportoare, Jilţ-Turceni

    În prezent, administraţia Complexului Energetic Oltenia lucrează la punerea în practică a unui proiect, în urma căruia, se va obţine a produce energie electrică cât mai ieftină, fapt ce va face din această companie una cât mai competitivă pe piaţa de energie. Directoratul companiei iniţiază un proiect ce presupune montarea unor benzi transportoare de cărbune de la Cariera Jilț la Termocentrala Turceni, distanţa fiind de 37 de kilometri. Proiectul a cărui valoare se ridică la câteva zeci de milioane de euro va avea menirea de a reduce costurile cu transportul lignitului, acum cărbunele ajungând în termocentrală, feroviar. „Este un proiect ce transformă Complexul Energetic Turceni în centrală la gura minei, ca şi Complexul Rovinari. Marele atu pe care-l are Complexul Rovinari este transportul cărbunelui pe bandă, care este mult mai ieftin decât transportul feroviar. Proiectul va lungi viaţa Termocentralei Turceni şi o va rentabiliza”, a declarat Laurenţiu Ciurel, la un post local de televiziune. Banda transportoare ce ar urma să lege Cariera Jilț de Termocentrala Turceni va măsura 37 de kilometri, iar investiția se va amortiza în 6 ani, după cum a susţinut Ciurel. „Va fi o licitaţie! Vor fi invitate mai multe firme, se vor întocmi documentaţii, vor veni să vadă locaţia şi apoi se va trece la licitaţie”, a mai spus managerul CE Oltenia.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: