spot_img
10.3 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăEconomicTermocentralele din CEO vor fi ultimele care se vor închide

    Termocentralele din CEO vor fi ultimele care se vor închide

    Închiderea centralelor pe cărbune se va face în etape. La finalul acestui an, trebuie raportată dezafectarea a 1.695 MW în centralele electrice pe cărbune. Următorul termen este sfârșitul anului următor când trebuie dezafectate capacități de 2 355 MW, putere instalată în cărbune pe cărbune și pe lignit.

    Următorul termen va fi sfârșitul anului 2025, când România va trebui să raporteze că o putere instalată totală de 3.780 MW în centrale pe cărbune dezafectată.

    „În document se mai vorbește despre o capacitate totală pe cărbune de 4,590 MW care, efect al viitoarei legi a decarbonizării, vor trebui scoși din sistem până în 2032, când este data de “phase-out” a cărbunelui din România. Făcând diferența, putem observa că, din 2026 până în 2032 vor mai rămâne în uz echivalentul a (aproape) trei grupuri mari din centralele Complexului Energetic Oltenia (probabil Rovinari), despre care, pe surse, am aflat că vor fi menținute ca rezervă strategică aflată la dispoziția Dispeceratului Energetic Național“, se arată pe site-ul e-energia.ro

    Ce capacități vor fi puse în loc

    Potrivit PNRR, capacitatea închisă în centralele pe cărbune va fi suplinită prin noi unități pe gaz și prin regenerabile. În primul trimestru al anului 2022 se vor putea depune proiecte pentru construcția de  capacități noi de producție de energie electrică din surse regenerabile.

    De asemenea, în trimestrul 4 al anului 2023 se vor semna contractelor în urma primei runde a licitației pentru alocarea de proiecte pe mecanismul contractelor pentru diferență (CfD) care să promoveze producția de energie electrică (cel puțin 1.500 MW capacitate instalată) din surse regenerabile.

    În al doilea trimestru al anului 2024 se vor pune în funcțiune 950 MW de capacitate instalată în regenerabile (eolian și fotovoltaic).

    Până la sfârșitul anului 2025 se vor pune în funcțiune 1.300 MW în centrale noi și flexibile pe gaze, care să poată funcționeze și cu gaze regenerabile (inclusiv de cogenerare), iar în final, în anul 2026 se va suplimenta cu capacități de cel puțin 3.000 MW, în eolian și fotovoltaic.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: