spot_img
9.2 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăEconomicTermocentralele, scoase de pe piaţă?

    Termocentralele, scoase de pe piaţă?

    Managerul CE Oltenia, Laurentiu Ciurel, s-a aflat la Bruxelles, unde a tras semnale de alarmă cu privire la pericolul ce există în urma punerii în aplicare a intenției Comisiei Europene de retragere de pe piaţă a unei cantităţi de 300 de milioane de certificate de dioxid de carbon. Pentru cantitatea de energie produsă până în prezent, CEO a achiziționat deja certificatele din Planul Naţional de Investiții.

    termo-rovinari

    O delegaţie formată din mai mulţi reprezentanţi ai CE Oltenia s-a aflat la Bruxelles pentru a iniţia demersuri menite să ajute companiile pe energie termo, în faţa intenției Comisiei Europene de a retrage de pe piaţă o cantitate de 300 milioane de cerificate de dioxid de carbon. „Se vrea susţinerea sistemului energetic din România şi în special a energiei produse pe cărbune. La ora actuală, există o tendinţă la nivelul Comisiei Europene de retragere a încă de 300 de milioane de certificate de CO2, ceea ce ar duce la o explozie a preţului certificatelor şi o creştere a acestuia destul de mare şi insuportabilă pentru societate. Dânsul a fost însoţit de europarlamentarii români şi, în acelaşi timp, şi de alţi europarlamentari din ţările care îşi bazează producţia de energie pe sursele convenţionale. Şi aici aş da exemplu Polonia, Cehia, Grecia, ţări care au interese comune în acest domeniu”, a explicat Petroniu.

    Efecte negative

    Şeful Diviziei Energetice susţine că, în condiţiile în care acest lucru s-ar realiza, s-ar ajunge la o explozie a pretului certificatelor, lucru ce ar avea un efect negativ asupra activității CE Oltenia, care ar fi obligată să ia anumite măsuri. „O retragere a acestor certificate ar duce la o explozie a preţului şi este clar că ar avea un efect imediat în costul de producţie şi automat o imposibilitate de intra în piaţa de energie, acesta este riscul cel mai mare. După care, în funcţie de decizia statului respectiv, se poate interveni, în sensul că acest preţ poate fi sau nu influenţat. De aceea este bine ca această atitudine să fie proactivă, adică să se intervină la momentul oportun şi să nu se ia decizia la Comisia Europeană de retragere a celor 300 de milioane de certificate. Singura pârghie de scoatere din piaţă a termocentralelor este preţul certificatelor. În condiţiile în care acestea se vor scoate de pe piaţă, automat preţul lor creşte şi energia produsă pe termocentrale devine necompetitivă”, a mai declarat Petroniu. Complexul Oltenia va trebui ca până în aprilie 2016 să achite contravaloarea certificatelor, raportate la cantitatea de energie produsă. Pentru energia realizată până în prezent, CEO a achiziționat deja certificate din Planul Naţional de Investiţii, acolo unde valoarea unui certificat/MW este de 6,96 euro și nu 8 euro, cum este pe piaţă.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: