spot_img
7.7 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 18, 2024
Altele
    AcasăEconomic"To be or not to be" Complexul Oltenia?!

    „To be or not to be” Complexul Oltenia?!

    Proiectul de înfiinţare a Complexului Energetic Oltenia s-a aflat pe ordinea de zi a şedinţelor de Guvern din ultimile două zile, însă, sunt semnale care indică faptul că reprezentanţii Fondului Proprietatea nu ar mai fi interesaţi de constituirea acestei mari companii. De această dată se pare că totul ar porni de la faptul că prin înfiinţarea Complexului Oltenia, Fondul Proprietatea nu ar mai deţine acel procent de control semnificativ de peste 20% din acţiuni, ci unul mult mai mic care nu i-ar mai permite să se opună la luarea unor decizii. Directorul general al CE Rovinari Tiberiu Trotea a declarat, însă, că există şanse ca până la sfârşitul anului să se înfiinţeze Complexul Oltenia.

    La cele trei Complexuri Energetice Turceni, Rovinari şi Craiova reprezentanţii Fondului Proprietatea deţin peste 20% din acţiuni, lucru ce le dă dreptul să aibă un cuvânt important de spus la luarea unor decizii în aceste companii. În ceea ce priveşte SNLO, companie cu pondere patrimonială importantă, aici Fondul nu deţine nici un fel de acţiune, lucru ce îl afectează în condiţiile în care s-ar înfiinţa Complexul Oltenia. Fostul director general de la CE Rovinari Laurenţiu Ciurel a precizat că prin înfiinţarea Complexului Energetic Oltenia, Fondul Proprietatea nu mai este un investitor semnificativ ce ar avea dreptul de a se opune la fuziuni sau divizări, ci unul care va avea puţin peste 10% din acţiuni. Ciurel consideră că se va ştii clar că se va înfiinţa această nouă companie doar în momentul în care se va da decizia CSAT de anulare a HG prin care se înfiinţa Electra şi Hidroenergetica, pentru ca ulterior acest act normativ să fie anulat de Guvern şi emis altul în urma căruia să se înfiinţeze Complexul Oltenia.

    Companiile pe profit şi fără CE Oltenia

    Neînfiinţarea Complexului Energetic Oltenia până la sfârşitul anului nu ar reprezenta o pagubă prea mare pentru companiile care ar trebui să facă parte din această nouă entitate. În acest sens, Ciurel consideră că „nu au existat în istoria energetică românească preţuri mai mari ca cele obţinute acum la energia produsă pe bază de cărbune. MW-ul este vândut pe piaţă cu 360 lei iar preţul de producţie este undeva mai mic de 170lei /MW. SNLO funcţionează bine atâta timp cât merg termocentralele”. Deşi memorandumul de înfiinţare a Complexului Energetic Oltenia s-a aflat pe ordinea de zi a şedinţelor de Guvern de marţi şi miercuri, fostul director general nu crede că acest lucru va însemna şi că vor intra în dezbatere „s-au mai aflat şi ieri şi marţi pe ordinea de zi, dar nu au intrat în discuţie”. Spre deosebire de acesta, actualul director general de la CE Rovinari Tiberiu Trotea este optimist şi susţine că în conformitate cu graficul existent există posibilitatea ca până la sfârşitul anului să se înfiinţeze Complexul Oltenia.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: