Tranzacție de 9 milioane de euro la CEO, cu o singură firmă

0
6

Complexul Energetic Oltenia va plăti, în următorii doi ani, circa 9 milioane de euro unei singure societăți din Gorj, pentru achiziția unor subansamble miniere. Compania de stat a organizat în luna mai o licitație pentru contractul de peste 41 de milioane de lei, însă la procedura de achiziție nu s-a prezentat decât o firmă. Procedura este, conform informațiilor din SEAP, încă în desfășurare însă, având în vedere că discuțiile se poartă cu un singur ofertant, este greu de crezut că tranzacția nu se va încheia.

banda-carbune

Contractul de 41 de milioane de lei a fost scos la mezat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice pe 17 mai, având ca dată de deschidere a ofertelor pe 29 iunie. Cele aproape 9 milioane de euro reprezintă, însă, valoarea maximă a acestui contract sau, mai bine spus, acord-cadru cu o valabilitate de 24 de luni, suma minimă pe care compania o poate plăti fiind de 20,8 milioane de lei, adică vreo 5 milioane de euro. Acordul cadru vizează furnizarea de benzi transportoare de cauciuc, pentru subunitățile Complexului Energetic Oltenia, atât cele din cadrul Diviziei Miniere cât și pentru termocentralele de la Rovinari, Turceni, Ișalnița și Craiova II. În total, se vor achiziționa, în următorii doi ani, între aproximativ 50.000 și 100.000 de metri pătrați de bandă transportoare, contractul fiind împărțit pe patru loturi. Contractele subsecvente, cele încheiate pe parcursul derulării acordului cadru au, la rândul lor, o valoare cuprinsă între 7,6 și 20 de milioane de lei.

Benzile vechi, reciclate de aceeași firmă

În acordul cadru mai sunt prevăzute și câteva condiții contractuale pentru firma care își va adjudeca licitația, una dintre ele fiind aceea că este obligată să presteze un serviciu suplimentar. Adică acela de preluare a benzilor transportoare uzate „în vederea distrugerii ecologice a acestora”. Totodată, un aspect interesant este că achizitorul, în speță Complexul Oltenia, trebuie, conform contractului, să asigure transportul benzilor noi, cumpărate de la firma câștigătoare, până în exploatările miniere unde acestea sunt necesare.

Licitație cu un singur ofertant

Având în vedere produsele achiziționate și condițiile de participare la licitație, între care o cifră de afaceri de circa 17,6 milioane de lei și contracte similare de o valoare de minim 8,8 milioane de lei pentru un singur lot, este oarecum evident că nu s-a prea înghesuit nimeni la această procedură. Drept pentru care în „cursă” s-a înscris singura societate capabilă, financiar și tehnic, să ducă acest contract la bun sfârșit, în speță Artego SA Târgu-Jiu. Conform declarațiilor de participare depuse, societatea condusă de Viorel David este unicul participant la procedură și, fără îndoială, și câștigătoare a licitației. Oficial, anunțul nu a fost făcut, având în vedere că oferta a fost deschisă săptămâna trecută, astfel că nu se știe, deocamdată, prețul cu care producătorul de benzi transportoare își va adjudeca acest contract.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here