spot_img
11.1 C
Târgu Jiu
marți, martie 19, 2024
Altele
    AcasăEconomicTrei grupuri energetice în rezervă la CEO din anul 2026

    Trei grupuri energetice în rezervă la CEO din anul 2026

    Complexul Energetic OlteniaO serie de informații au apărut în presa națională cu privire prevederile noile Plan de Restructurare al Complexului Energetic Oltenia (CEO), care a fost trimis la Comisia Europeană.

    Astfel, începând din 2026, la Complexul Energetic Oltenia, principalul producător de energie electrică din cărbune din România, vor mai rămâne doar trei grupuri pe lignit în rezervă, potrivit unor surse din sistemul energetic.

    „Planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia prevede investiții în fotovoltaic și gaz. După 2026, anul până la care se întinde planul de restructurare, se prevăd capacități de rezervă pe lignit,  aflate la dispoziția dispecerului, care vor funcționa în baza unui mecanism dedicat”, potrivit surselor publicației e-nergia.ro.

    După 2026, CEO va mai produce energie electrică din lignit doar în câteva grupuri, doar dacă acest lucru va fi solicitat de DEN. Va fi practic o rezervă strategică a sistemului energetic național, care va fi accesată – adică centralele pe lignit vor produce energie – doar dacă DEN consideră că este nevoie de această energie pentru a se asigura funcționarea în bune condiții a Sistemului Energetic.

    Lege pentru modul în care va funcționa CEO

    „Modalitatea în care se va reglementa această rezervă strategică, precum și modul de funcționare vor face obiectul unei legi dedicate, o legea a phase-out-ului cărbunelui, care se află acum în stadiu incipient de realizare, dar care va viza toate aspectele legate de efectele renunțării la utilizarea cărbunelui și la finanțarea tranziției energetice în acele zone, după cum au spus sursele noastre“, mai arată e-nergia.ro.

    CEO are în acest moment patru termocentrale pe cărbune (lignit), cu 12 grupuri energetice, o capacitate instalată de 3.570 MW, o producţie estimată de 10 TWh în 2021.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: