spot_img
10.1 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 18, 2024
Altele
    AcasăEconomicTudor Barbu despre pericolul din Legea Energiei: CEO poate fi scos de...

    Tudor Barbu despre pericolul din Legea Energiei: CEO poate fi scos de pe piaţă

    Senatorul Tudor Barbu atrage atenţia asupra faptului că CEO ar putea fi scos de pe piaţa de energie, dacă Legea Energiei va trece fără să fie făcute modificările cerute de Consiliul Concurenţei. Liberalul spune că nu vrea să fie părtaş la aşa ceva, motiv pentru care, la reexaminarea din Senat, cerută de preşedintele României, s-a abţinut de la vot.

    tudor-barbu

    „Legea cum este ea susţinută acum, anulează tranzacţiile pe bursă, permite CEO să discute cu Hidroelectrica direct, fără bursă, în ceea ce priveşte un pseudomix energetic şi să îl vândă pe piaţă împreună. Dacă mâine trece legea? e validată de preşedinte că nu mai are ce să-i facă … şi dacă mâine, Hidroelectrica şi Nucleareletrica fac o tranzacţie care scot CEO de pe piaţă? Pentru că legea le permite. Adică Hidroelectrica la înţelegere cu Nuclearelectrica îi bagă pe cei de la Jilţ, Rovinari şi Turceni în faliment. Consiliul Concurenţei s-a dus la preşedinte şi i-a spus că dacă legea asta trece aşa este posibil ca o entitate energetică să fie scoasă de pe piaţă de alte 2 sau 3 care se aliază împotriva ei. De ce n-au făcut mixul energetic ca în toate ţările lumii?”, a declarat Tudor Barbu.

    Articolele care pun în pericol CEO şi SEN

    Articolele pe care preşedintele şi Consiliul Concurenţei au cerut să fie reanalizate sunt articolul 28 şi articolul 29, alineatul 3, care contravine articolului 23 din aceeaşi lege.

    Articolul 28 litera f spune: „Să menţină o rezervă de combustibil sau un nivel suficient sau după caz, o rezervă suficientă de apă, pentru îndeplinirea obligaţiilor de producţie şi furnizare continuă a energiei electrice, care se remunerează conform reglementărilor în vigoare.” Consiliul Concurenţei considera că din acest articol, nu reiese că producătorii au şi obligaţia de a menţine rezerve suficiente pentru asigurarea siguranţei Sistemului Energetic Naţional, astfel că ar putea fi pusă în pericol.

    O altă hibă a acestei legi sunt două articole care se contrazic. Articolul 29 alin. 3 prevede: „ Producătorii de energie electrică au dreptul să perfecteze contracte cu alţi producători, realizând un mix energetic, pentru a oferta pe piaţa internă sau la export energia electrică, în conformitate cu articolul 28 şi celelalte prevederi legale în vigoare.” În acest articol nu se precizează condiţiile minime privind structura mixului energetic sau criteriile care ar trebuie îndeplinite de producători, ceea ce e în contradicţie cu alineatul 1 din articolul 23, care spune că tranzacţiile cu energie electrică se desfăşoară pe piaţa concurenţială, transparent, public şi nediscriminatoriu, a explicat Consiliul Concurenţei. De asemenea, articolul 29 este cel care pune în pericol CEO, pentru că în lege nu se specifică niciunde cine sunt acei producători care se pot asocia, nu se face referire la CEO sau energia pe cărbune, motiv pentru care există riscul ca ceilalţi producători, în afară de CEO, să se asocieze şi societatea de la Târgu-Jiu să rămână pe din afară, mai ales în condiţiile unui consum redus de energie.

    La reexaminare, senatorii ALDE şi PSD au refuzat să facă aceste modificări şi au votat ca Legea Energiei să rămână cu aceste deficienţe, lucru cu care liberalii nu au fost de acord. După votul din Senat, urmează discutarea cererii de reexaminare a Preşedintelui în Camera Deputaţilor, aceasta fiind şi camera decizională. Liberalii spun că vor insista ca modificările cerute de preşedinte să fie puse în aplicare. „Am discutat cu domnul Popeangă care este deputat, problemele ridicate de preşedinte în cererea de reexaminare, mai ales faptul că paragrafele adăugate prin aceste modificări şi un alt articol din lege se bat cap în cap. L-am rugat în măsura în care este posibil să discute cu Complexul Energetic Oltenia şi cu parlamentarii care fac parte din comisia de energie, astfel încât această problemă să fie rezolvată”, a declarat Dan Vîlceanu.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: