spot_img
10 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 23, 2024
Altele
    AcasăEconomicUATA Motru rămâne fără subvenţie

    UATA Motru rămâne fără subvenţie

    Eliminarea subvenţiilor la agentul termic va crea serioase probleme financiare atât Uzinei de Termoficare Motru cât şi locuitorilor racordaţi la sistemul de încălzire al oraşului. Primarul Dorin Hanu s-a declarat a fi extrem de nemulţumit, la auzul acestei veşti, cu atât mai mult cu cât „bugetul local nu va avea posibilitatea de a suporta diferenţa de preţ la gigacalorie, rezultată în urma majorării acesteia”. În aceste condiţii, din toamnă motrenii vor fi nevoiţi să suporte facturi la apă caldă şi încălzire, mai mari cu până la 60%.

    În negocierile cu Fondul Monetar Internaţional, Guvernul s-a angajat că va elimina subvenţiile la energia termică, cel târziu până la sfârşitul lunii august, informează Mediafax. Astfel, alocaţiile pentru încălzire vor fi orientate exclusiv către persoanele defavorizate, relevă scrisoarea de intenţie convenită cu FMI „până la sfârşitul lunii august, vom îmbunătăţi legislaţia, astfel încât alocaţiile de încălzire să fie orientate către persoanele vulnerabile ale societăţii, generând economii semnificative la buget”, se arată în document. Potrivit Mediafax, Guvernul s-a angajat în ultimele discuţii cu Fondul Monetar Internaţional să elimine subvenţia la energia termică în perioada imediată, astfel că factura populaţiei pentru încălzire şi apă caldă ar putea creşte cu până la 60% până la finele anului, în funcţie de capacitatea primarilor de a acoperi diferenţa din surse proprii. Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat că „Guvernul va elimina subvenţia acordată de la nivel central până la finele anului, dar va menţine la acelaşi nivel sau chiar va creşte ajutoarele pentru încălzire acordate persoanelor defavorizate”.

    Hanu: „vom mări preţul gigacaloriei”

    Vestea că se va renunţa la acordarea subvenţiei a creat nemulţumiri în rândul autorităţilor locale din Motru. Primarul Dorin Hanu a declarat că în aceste condiţii va fi nevoit să mărească preţul gigacaloriei, începând cu 1 noiembrie. „Va trebui să mărim preţul agentului termic către populaţie. Bugetul local nu va putea suporta diferenţa de 80 lei, dintre preţul de producţie şi cel de livrare”, a mai declarat Hanu. Cât despre reacţia populaţiei la toate aceste decizii, edilul Municipiului Motru consideră că motrenii sunt deja bulversaţi „Guvernul are un program impus de FMI iar pe ei nu-i interesează decât să ducă la îndeplinire ce au promis. Nu le pasă de greutăţile populaţiei”. În urma adresei de reeşalonare, înaintată de către SNLO la UATA Motru, a rezultat faptul că uzina de termoficare are datorii, pentru cărbunele primit, în valoare de 7 milioane de lei. În paralel cu aceste datorii, nu trebuie însă omise nici creanţele, care dacă ar fi încasate la timp ar face din UATA o unitate fără sincope financiare. Directorul uzinei de agent termic Ilie Schintee, priveşte cu îngrijorare promisiunea Guvernului de renunţare la acordarea subvenţilor „avem de încasat de la populaţie 11,2 milioane de lei, fără penalităţi, de la unităţile şcolare 9,6 milioane de lei cu penalităţi, de la bugetul local 7 milioane de lei iar de la bugetul de stat restanţe de 1,2 milioane de lei. Ne vom descurca foarte greu”. Mai mult decât atât, în ciuda problemelor financiare pe care le are, conducerea Societăţii UATA consideră că ajutorul dat de către stat ca şi subvenţie era binevenit. Dacă în luna februarie a acestui an UATA Motru a primit de la buget, ca subvenţie suma de şapte mii de lei, în 2010 acestei unităţi i s-a cuvenit doar trei sute de mii de lei.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: