Unde lucrează gorjenii care primesc cele mai MARI prime de Crăciun

0
29

Sfârșitul de an aduce motive de bucurie pentru angajații de la stat, care încasează prime de Crăciun. Cei mai norocoși pot pleca acasă, în funcție de prevederile contractului de muncă, cu aproape 1.000 de lei în plus față de salariul obișnuit. Ghinioniștii trebuie să se mulțumească cu tichete-cadou de câteva zeci de lei, sau, mai rău, cei care lucrează la patron doar cu mulțumiri din partea șefilor pentru munca depusă peste an.

Sărbătorile de iarnă pot crește considerabil bugetul gorjenilor care au norocul să lucreze într-o instituție importantă sau într-o firmă care se respectă și o duce bine cu banii. După cum știe toată lumea, cele mai mari bonusuri salariale de sărbători se oferă în domeniul minier și energetic, unde, spre exemplu, angajații Complexului Energetic Oltenia primesc 950 de lei drept primă de Crăciun și 150 de lei de Moș Nicolae. Nu sunt de neglijat nici primele oferite angajaților de la Direcția Silvică, unde un pădurar sau un alt funcționar poate primi în această iarnă până la 850 de lei, asta dacă are și un copil minor în întreținere. „Pentru sărbătorile de Crăciun, Direcția Silvică Gorj va acorda prime în bani de 250 de lei pentru fiecare salariat. De asemenea, se vor acorda și premii de 450 de lei sub formă de tichete cadou. În total vor fi 700 de lei pentru fiecare salariat, iar pentru fiecare copil sub 18 ani al salariaților se va acorda 150 de lei. Conform contractului colectiv de muncă, vom acorda și un pom de Crăciun. Este o primă mai mare față de anul trecut, având în vedere prevederile contractului de muncă încheiat în anul 2017-2018”, a explicat Ovidiu Cârstoc, șeful Direcției Silvice Gorj.

Tichete-cadou din banii de la cotizația sindicală

Mici atenții primesc și funcționarii din Consiliul Județean Gorj și colegii lor din primăriile afiliate Sindicatului Funcționarilor Publici din Consiliul Județean și din Administrația Locală. Tichetele nu sunt acordate de către angajator, ci din cotizațiile de peste an strânse la bugetul sindicatului. „Salariații care fac parte din sindicat, atât cei din sediul Consiliului Județean, cât și cei din cele 36 de comune afiliate o să primească niște tichete-cadou. Momentan nu pot să vă spun valoarea, pentru că așa e la noi, nu au trimis toți situațiile, au mai plecat oameni și cifrele fluctuează. Oricum, vor fi în jur de 100-150 de lei fără probleme. Anul trecut am acordat tichete în valoare de 150 de lei de persoană. La fel va fi și anul acesta, le oferim din sumele care se adună din cotizații. De Paște nu acordăm, că din decembrie până în mai nu avem timp să strângem bani din cotizații. Cotizația este mică, salariile la fel, acum ce au mai crescut puțin. Conform legii, cotizația este de 1% din salariu”, a declarat Călin Grădinaru, liderul Sindicatului Funcționarilor Publici din Consiliul Județean Gorj.

„Sunt interzise prin legea-cadru”

Nici la Primăria Municipiului Târgu Jiu administrația nu acordă drepturi bănești de sărbători. Doar sindicatul este cel care oferă funcționarilor tichete în valoare de 50 de lei. „Nu se acordă prime salariaților Primăriei Municipiului Târgu Jiu, deoarece acestea sunt interzise prin legea-cadru, legea 153, privind salariații plătiți din banii publici”, a explicat Anamaria Ianc, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Jiu.

Sindicaliștii Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământ (USLI) Gorj, conduși de liderul Constantin Huică, primesc și ei tichete-cadou în valoare de 60 de lei, tot din partea sindicatului la care sunt afiliați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here