Venituri de completare pentru 700 de mineri

0
23

Sindicatele din cadrul Federaţiei Univers vor solicita o întâlnire cu Ministrul Energiei, Andrei Gerea, în vederea emiterii unei Hotărâri de Guvern care să permită acordarea veniturilor de completare şi la CE Oltenia. Prim-vicepreşedintele Federaţiei Univers, Adrian Marciuc, a declarat că dacă s-ar emite acest act normativ, 700 de angajaţi din companie s-ar încadra în prevederi, ea fiind şi de un real sprijin minerilor din subteran.

În următoarea perioadă, conducerea Federaţiei Univers va înainta Ministrul Energiei, Andrei Gerea, o adresă în vederea purtării unor discuţii favorabile angajaţilor din CE Oltenia ce îndeplinesc condiţiile de pensionare. Prim-vicepreşedintele Adrian Marciuc a precizat că actul normativ ce priveşte acordarea veniturilor de completare este cerut de către minerii ce îndeplinesc condiţiile de pensionare şi în special de cei din subteran. „Această ordonanţă este cerută de minerii ce lucrează în subteran, dar şi de alte categorii de salariaţi. Dacă ar deveni aplicabilă la nivel de Complex Oltenia, de prevederile ei ar beneficia aproximativ 800 de angajaţi din companie. Noi, la nivel de Federaţie Univers, intensificăm demersurile pentru a-i explica Ministrului Gerea necesitatea emiterii Hotărârii de Guvern”, a declarat Adrian Marciuc.

Plăţile compensatorii, negociate

La ora actuală, la nivel de Complex Oltenia, se impune a se publica o Hotărâre de Guvern care să prevadă expres pe numele Complexului Oltenia acordarea de venituri de completare pentru numărul stabilit de angajaţi. Mina Tehomir mai are licenţă de producţie până în luna august, n momentul de faţă făcându-se lucrări de asigurare a utilajelor. „Minerii de la Tehomir care au o vechime mai mică de zece ani vor fi redistribuiţi în cariere, iar restul vor lucra în unitate, realizează anumite lucrări şi încercăm să-i ajutăm prin demersurile noastre sindicale”, a mai spus Adrian Marciuc. Conform unor surse din sistem, în situaţia în care s-ar emite Hotărârea de Guvern pe numele companiei, minerii şi energeticienii ce îndeplinesc condiţiile de pensionare vor primi pe lângă şomaj, un venit de completare care nu este mai mare decât salariul mediu brut, timp de doi ani de zile. Ulterior, în urma discuţiilor dintre sindicate şi administraţie s-ar decide şi valoarea plăţilor compensatorii, conform prevederilor din contractul colectiv. Sprijinul acordat minerilor din subteran va fi mare, dacă actualul Executiv ar aproba emiterea unei astfel de Hotărâri de Guvern.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here