Viitorul CEO, sub semnul întrebării! Dian Popescu: „Ministrul Energiei să rezolve problema la Comisia Europeană”

0
44

Complexul Energetic Oltenia va sta la baza Strategiei Energetice a României. Asigurările vin de la fostul consilier al ministrului Energiei, Dian Popescu, cel care spune că o posibilă insolvență a CEO nu poate fi luată în calcul. Dian Popescu este optimist și în ceea ce privește respectarea termenelor impuse de către oficialii europeni pentru alinierea la standardele de mediu, după isteria generată de vestea că termocentralele pe cărbune ar putea fi închise începând cu anul 2021.

Deși Complexul Energetic Oltenia a asigurat mare parte din energia consumată de români în această iarnă, veștile proaste privind viitorul companiei apar una după alta. Șefii CEO cer Comisiei Europene prelungirea din 2021 până în 2024 a termenului până la care termocentralele pe cărbune se pot conforma noilor cerințe europene de mediu, care impun un standard de poluare de 550 grame de dioxid de carbon pe kWh produs. Un refuz al oficialilor europeni ar reprezenta un dezastru pentru companie. „Sunt notificări de la Comisia Europeană în ceea ce privește CEO, dar eu sper ca domnul ministru să rezolve această problemă. S-a văzut clar că structura de bază a sistemului energetic național s-a bazat pe cărbune. Și noi, la rândul nostru, avem de investit, pentru că nu sunt lucruri imposibil de făcut pentru a respecta normele europene. Termenul este cam scurt, dar cu eforturile necesare se poate realiza acea reducere de emisii”, a declarat Dian Popescu, fostul consilier al ministrului Energiei.

„CEO va avea viață lungă”

Conflictul cu reprezentanții Fondului Proprietatea inflamează și el spiritele la CEO. Chiar managerul FP afirma, zilele trecute, că producătorul de energie este la un pas de faliment. Dian Popescu spune că nu poate fi vorba de așa ceva, având în vedere situația financiară a companiei. „Declarația este una nefericită, care poate să pună CEO oricând în impas în fața creditorilor. Datele financiar-contabile nu arată că ar avea probleme financiare și că ar fi în pragul de a intra în insolvență. Exclus așa ceva! Este exclus să mă gândesc că ar putea intra în insolvență companii producătoare de energie din România, în contextul în care am avut o cerere de 10.000 de MW câteva zile la rând în această iarnă. Vecinii noștri n-ar fi avut de unde să ne dea. Strategia energetică ce va fi elaborată va avea la baza piramidei CE Oltenia, CE Hunedoara, Hidro, deci companiile românești. Cred că CEO va avea o viață lungă. Din datele pe care le am, are toată energia contractată pentru anul în curs”, mai spune Dian Popescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here