18.4 C
Târgu Jiu
marți, august 16, 2022
AcasăEditorialSărbători de iarnă din nou în pandemie

Sărbători de iarnă din nou în pandemie

Oare doar mie îmi pare că trecem printre cele mai triste sărbători de iarnă?

Nu știu dacă pandemia și-a pus atât de apăsat amprenta pe noi sau pur și simplu nu mai știm să ne bucurăm de sărbători, de bucuria viitoarelor cadouri, de brad, de luminițe … de tot.

În anii trecuți de la 1 decembrie deja vedeai aprinse luminițe la mai toate geamurile iar casele erau ”îmbrăcate” și ele de sărbătoare, cu lumini multicolore. Se crease un soi de concurență: cine le aprinde primul. Acum rar mai zăresc o lumină care sclipește la un geam sau un balcon.

Probabil și frica facturilor la energie electrică este una din cauze, sau poate doar sper să fie acesta motivul. Refuz să cred că oamenii nu mai găsesc în ei bucuria sărbătorilor.

Nu mai zic de brad. Nu mai avem timp să cumpărăm și/sau să împodobim bradul. Dăm zi după zi, de parcă ar fi corvoadă. Îmi amintesc că atunci când eram copil, imediat după Moș Nicolae împodobeam și bradul (cei-i drept era artificial). Doamne ce bucurie!

Măsurile de austeritate impuse de COVID-19, creșterea facturilor, a impozitelor, coroborate cu sărăcia tot mai mare care și-a făcut loc în România șterg oamenilor bucuria care ar fi trebuit să domine aceste sărbători.

Cu toții am făcut sacrificii: nu mai cumpărăm brad, luam doar crenguțe, nu mai cumpărăm porc, luam doar niște cârnați și ceva carne, o prăjiturică și gata masa de Crăciun.

Parcă nici anul 2020 nu a fost așa. Atunci încă trăiam cu speranța că odată terminat gata, se va ”șterge pandemia” și toate vor reveni la normal. Și nu a fost așa. De aici lipsa poftei de sărbătoare, suntem resemnați.

Și ca tabloul să fie complet autoritățile țin morțiș să ne tot amintească ca vine ”valul 5”. Teama, teama este modul lor de a ne ține ”cuminți” și acasă. 92% dintre români își petrec Crăciunul și Revelionul acasă.

Un lucru este sigur. De aproape doi ani, pandemia COVID-19 este parte din viața noastră de zi cu zi. Lucruri obișnuite cândva, cum ar fi să primești colindătorii, să călătorești pentru a petrece Crăciunul la munte sau să te strângi împreună cu alții pentru a sărbători trecerea în noul an, sunt mai greu posibile.

Singurul care ne mai poate salva este Moș Crăciun. Sper că este vaccinat și are certificat verde, altfel îl bagă ”ăștia” în carantină și mai vedem cadourile abia după Sf. Ion :).

Zece pictori și graficieni recunoscuți participă la Simpozionul Internațional „Atelierele Brâncuşi”

0
Deschiderea Simpozionului Internațional „Atelierele Brâncuși” pentru secțiunea Pictură și Grafică a avut loc luni, 15...

VIDEO: Mașini parcate în fața Spitalului Județean de Urgență, avariate de un brad care s-a prăbușit

0
Mai multe mașini parcate în fața Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu au fost avariate...

Accident pe Defileul Jiului. Două persoane au ajuns la spital

0
Două autoturisme au intrat  în coliziune pe Defileul Jiului. Coloane de mașini s-au format în...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultima oră!

- Advertisment -
error: Content is protected !!