Acasa / Eveniment / 18 gorjeni plecați la muncă în Islanda, lăsați fără salarii

18 gorjeni plecați la muncă în Islanda, lăsați fără salarii

18 gorjeni care au plecat la muncă legal în Islanda strigă după ajutor, pentru că nu și-au primit salariile. Aceștia nu pot să plece acasă pentru că nu au bani. O televiziune islandeză a realizat un reportaj despre grupul de 30 de români care au fost abandonați. Aceștia au sesizat autoritățile. Autoritățile islandeze s-au deplasat la fața locului și au deschis o anchetă. Și polițiștii au intrat pe fir. Românii sunt disperați, pentru că nu au bani nici pentru mâncare. „Am plecat ca să ne ajutăm familiile, dar nu am fost plătiți. Nu știu ce să mai facem“, a spus unul dintre muncitori.

Au primit cazare

Radu Miruță, președintele USR Gorj, a făcut o serie de demersuri pentru care autoritățile să-și îndrepte atenția către muncitorii română: „Aceștia lucrau legal în construcții, însă nu și-au primit banii, au fost ținuți în condiții mizere, iar când cuțitul le-a ajuns la os și au mers să își ceară drepturile, au început să fie bruscați și scoși afară din locuințele supraaglomerate în care dormeau.

Problema acestor oameni este că majoritatea nu știe nici limba locală, nici o alta internațională, ei nu știu cui să se adreseze, nu au cu ce să vina acasă, nu își pot recupera banii cuveniți după munca prestată. Am sunat de dimineață la Ambasada României de la Copenhaga (în Islanda România are doar consulat onorific). Se știa de caz, dar nu s-a avansat foarte mult. M-au rugat să transmit o solicitare oficială, care tocmai a fost inaintată(…) În urma întâlnirii de astăzi a autorităților islandeze, românii cu probleme din Islanda au primit: găzduire pentru încă o săptămână; un avocat; prioritate în găsirea altui loc de muncă; posibilitatea ca fiecare să își înregistreze problema specifică (unii nu și-au luat banii, alții au fost bătuți, alții nu au primit cazare, etc).“, a scris Radu Miruță, președinte USR Gorj pe pagina sa de Facebook.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*