20 de muncitori, prinşi la „negru”, la mall-ul care se ridică în Târgu-Jiu

0
11

20 de persoane care muncesc la construirea Mall-ului din Târgu-Jiu au fost identificate ieri de inspectorii ITM, fără forme legale. Situaţia a ieşit la iveală, nu în urma unei sesizări trimise la instituţie, ci în urma acţiunilor de control pe care Inspectoratul Teritorial de Muncă le face periodic în întreg judeţul. Încurajarea muncii la negru este aspru pedepsită, iar angajatorul bihorean îşi riscă libertatea şi poate sta după gratii până la 2 ani.

Muncesc ignorând normele, dar legea are ultimul cuvânt când vine vorba de munca la negru. 20 de persoane au fost depistate muncind la construirea Mall-ului fără forme legale şi au fost verificate de inspectorii ITM. Conducerea instituţiei spune că muncitorii au declarat că au început lucrul de ieri, dar fără contracte de muncă. Acceptarea muncii la negru vine cu sancţiuni, atât pentru angajaţi cât şi pentru angajatori, care potrivit legii, sunt buni de plată. Pentru că au acceptat munca la negru, cei 20 angajaţi sunt acum pasibili cu amenzi cuprinse între 500 şi 1000 de lei. Pentru angajatorul din Bihor, urmările sunt mult mai drastice pentru că încurajează munca la negru. Cei 20 de muncitori efectuau lucrări de cofraje la panouri.

„În urma controlului pe care l-am făcut împreună cu jandarmeria la construcţia Mall-ului din Târgu-Jiu, au fost depistaţi, conform declaraţiei pe propria răspundere, 20 de persoane care au declarat că nu au semnat contract individual de muncă. Pentru această faptă, angajatorul riscă închisoare de la 3 luni la 2 ani. Este vorba de mai multe controale pe care le efectuăm în judeţ împreună cu jandarmeria şi poliţia şi care se pot finaliza de multe ori cu persoane fără contracte de muncă. Angajatorul va fi invitat la sediul ITM unde va avea obligaţia să depună documente şi va sta de vorbă cu inspectorii care au efctuat controlul”, a declarat George Romanescu, inspectorul şef al ITM Gorj.

Cele mai multe persoane, fără contract, pe 2014

Potrivit şefului ITM, pe anul 2014, la construcţia Mall-ului, aflată în atenţia instituţiilor de control, au fost depistate şi cele mai multe persoane care munceau fără acte legale. Romanescu mai spune că nu doar la Mall au fost dispuse verificări, ci în întreg judeţul, pentru că se acţionează pe baza unor informaţii deţinute de ITM. Muncitorii prinşi la “negru” au susţinut că lucrul l-au început ieri.

Angajatorul din Bihor se află sub anchetarea organelor abilitate, iar o decizie de sancţionare legală se va lua la finalul cercetărilor. Pentru fapta sa însă, angajtorul bihorean îşi riscă libertatea şi ar putea sta după gratii între trei luni şi până la doi ani de închisoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here