Acasa / Eveniment / 22 de incidente la referendum şi amenzi în valoare de 3.000 de lei

22 de incidente la referendum şi amenzi în valoare de 3.000 de lei

Ziua referendumului nu a fost scutită de incidente. Aşa se face că pe parcursul zilei de 29 iulie, la nivelul judeţului Gorj au fost semnalate pe numărul unic de urgenţă 112, numai puţin de 22 de incidente. Toate aspectele sesizate au fost verificate, iar sesizările confirmate au fost sancţionate.

Pe parcursul întregii zile de 29 iulie, la telefonul unic de urgenţă 112 au fost semnalate diferite nereguli legate de referendum. Poliţiştii au verificat toate sesizările şi au aplicat sancţiuni în valoare totală de peste 3.000 de lei. În cazurile în care s-a impus cercetarea penală, oamenii legii nu au ezitat să deschidă dosare pe numele celor care ar fi încălcat legea. „Din cele 22 de incidente semnalate, iar din totalul celor rămase, în patru situaţii au fost constituite dosare penale, două vizând infracţiuni prevăzute de Codul Penal, iar alte două de legea privind organizarea şi desfăşurarea referendumului. În alte 12 situaţii nu s-au confirmat, motiv pentru care cei care au apelat în mod justificat numărul unic 112 au fost sancţionaţi fie cu amendă, fie cu avertisment. De asemenea, a mai fost aplicată o sancţiune contravenţională faţă de o persoană care a comercializat băuturi alcoolice la un local situat la mia puţin de 500 de metri de secţia de votare”, a declarat Daniel Ionuţ Tică, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj. La nivelul judeţului Gorj au participat la asigurarea climatului de ordine şi linişte peste o mie de lucrători ai Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Poliţiştii au dat exemple

Cele mai concludente exemple au fost puse pe tapet de către poliţiştii gorjeni cu privire la incidentele înregistrate pe parcursul referendumului. Unul dintre incidentele care s-a soldat cu amendarea celui care a sesizat în fals poliţia a avut loc în oraşul Târgu-Cărbuneşti. Poliţia Oraşului Târgu-Cărbuneşti a fost sesizată prin 112 de către N.C., de 66 ani, din comuna Vladimir, cu privire la faptul că administratorul unui magazin din localitate, a reţinut cărţile de identitate ale mai multor persoane din comună pentru ca aceştia să nu se prezinte la vot, spunându-le că nu le va mai vinde produse pe datorie”, a explicat Daniel Ionuţ Tică. Verificând aceste aspecte, echipa operativă constituită la nivelul Secţiei 7 Poliţie Rurală Turburea a constatat că sesizarea nu se confirmă. Mai mult, pe parcursul verificărilor efectuate, poliţiştii au constatat că persoanele despre care apelantul afirmase că le-ar fi fost reţinute actul de identitate, îşi exprimaseră dreptul de vot. Pentru că alertarea falsă, apelantul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 500 lei.

Un alt exemplu, o altă sancţiune

Şi poliţiştii din oraşul Novaci au avut ceva de lucru la un caz semnalat în zonă. ,,Poliţiştii Secţiei 9 Poliţie Rurală Novaci au fost sesizaţi direct de către un bărbat din comuna Crasna, judeţul Gorj, cu privire la faptul că un grup de 5 persoane din localităţile Baia de Fier şi Bumbeşti-Piţic, au votat la secţia de votare Drăgoieşti şi este posibil să fi votat şi în localitatea de domiciliu. La faţa locului s-a deplasat o echipă operativă de cercetare a incidentelor electorale. Din primele cercetări efectuate în acest caz, s-a constatat că persoanele în cauză, aflându-se pe raza comunei Crasna, pentru a repara un utilaj forestier, au ales să îşi exercite dreptul de vot la acea secţie de votare, fiind înscrişi pe listele suplimentare”, a declarat Daniel Ionuţ Tică despre acest incident. Având în vedere sesizarea depusă, în acest caz a fost constituit un dosar penal în care poliţiştii, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Novaci, efectuează cercetări pentru a stabili dacă sunt întrunite elementele constitutive al infracţiunii prevăzute de art. 54, alin. 2 din Legea nr. 3/2000, privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, cu modificările şi completările ulterioare.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*