VIDEO: 50 de turiști au rămas blocați pe Valea Oltețului, după ce au fost surprinși de viitură

0
12

Aproximativ 50 de turiști au rămas blocaţi, ieri dimineaţă, în zona Văii Olteţului, din comuna gorjeană Polovragi, în urma unei viiturii puternice, care a distrus drumul în ambele direcții.

Turiștii se a9 au campaţi cu corturile pe lângă drumul forestier care trece pe lângă Peștera Polovragi și ajunge până la lacul Petrimanu. Cei mai mulţi sunt din judeţele Dolj, Gorj și Vâlcea. Drumul este distrus în șapte puncte, în ambele direcţii, atât către lacul Petrimanu, cât și spre Polovragi, iar în jur de 20 autoturisme nu mai au unde să se deplaseze.

Sabin Cornoiu, șeful Salvamont Gorj, a spus că turiștii nu au probleme medicale și sunt sprijiniţi să traverseze cu bagajele peste zonele dificile: „Iniţial, o singură persoană a anunţat că este blocată pe munte, dar, atunci când au ajuns la faţa locului, salvamontiștii au constatat că este vorba de 50 de persoane și 20 de mașini care sunt blocate în munte. Persoanele nu au probleme medicale și sunt ajutate de salvamontiști să treacă peste torenţii de apă. Acţionează șase salvamontiști
și două ambulanţe de teren ale Serviciului Public Judeţean Salvamont Gorj“, a spus Sabin Cornoiu, șeful Salvamont Gorj.

Turiștii au fost avertizați

Primarul comunei Polovragi, Gheorghiţă Epure, a adăugat că turiștii au fost avertizaţi în urmă cu două zile de către salvamontiști că urmează să se producă fenomene meteorologice care să ducă la formarera de viituri, dar aceștia nu au plecat: „Turiștii au stat tot weekend-ul la iarbă verde cu cortul. A fost o echipă și i-a anunțat despre posibilitatea căderii de precipitații abundente și formarea de viituri. Unii au plecat, iar alții au rămas. Sunt mașini izolate. Cu unul dintre turiști am urcat eu și a rămas să meargă să-și cheme prietenii și, apoi, să le luăm bagajele. Este o porțiune de trei kilometri pe care trebuie să-și care singuri bagajele. O să mergem cu o mașină și cu o remorcă pentru a-i aduce. Sunt salvamontiștii care-i ajută“.

Potrivit acestuia, printre persoanele blocate în munte se numără și localnici a9 aţi la cules de ciuperci sau fructe de pădure. Mașinile vor # recuperate
în zilele următoare Sabin Cornoiu spune că mașinile vor % scoase în zilele următoare, după ce se va lucra la refacerea drumului. „Mașinile vor % recuperate în zilele următoare, mâine încercându-se repararea drumului la un nivel satisfăcător care să permită accesul auto“, a mai precizat Sabin Cornoiu.

Primarul comunei Polovragi spune că se va acționa de astăzi cu utilaje: „Se va interveni cu utilaje pentru redarea albiei principale. S-a produs o colmatare a albiei principale“. Drumurile din Polovragi au fost afectate Și drumurile din satele comunei Polovragi au fost afectate de viitura puternică. „În satele Polovragi și Racovița s-au produs multe eroziuni la drumurile de acces din pantă. Infrastructura rutieră a fost afectată“, a spus Gheorghiță Epure.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here