spot_img
5.7 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăEvenimentA murit la locul de muncă

    A murit la locul de muncă

    Accident mortal, de muncă, la Complexul Energetic Turceni. Un bărbat de 43 de ani, lăcătuş mecanic în cadrul Secţiei Confecţii Metalice a decedat după ce a căzut de la o înălţime de 16 metri, pe tubulatura de refulare a morii numărul 6, de la blocul energetic IV. Preşedintele Sindicatului Energia Turceni, Eugen Iovan a declarat că în conformitate cu contractul colectiv de muncă familia bărbatului va fi ajutată cu suma de 17 mii de lei iar unul din membrii familiei va fi angajat în cadrul termocentralei.

    Tragicul eveniment s-a produs ieri dimineaţă, la blocul energetic IV, moara 6, acolo unde se efectuau lucrări de revizii reparaţii. Ion Ilina, în vârstă de 43 de ani, lăcătuş mecanic în cadrul Secţiei Confecţii Metalice venise împreună cu colegii lui să continue lucrările planificate la moară. La un moment dat, aflat la o distanţă de 2 metri de locul de muncă, angajatul a căzut pe tubulatura de refulare a morii, de la o înălţime de 16 metri, după cum a declarat conducerea CE Turceni. Directorul general al CE Turceni, Octavian Graure susţine că nu-şi explică ceea ce s-a întâmplat, cu atât mai mult cu cât lucrările de reparaţii trebuiau finalizate în luna iulie, neexistând nici o grabă. La faţa locului, s-a deplasat procurorul criminalist, dar şi inspectorii de muncă, pentru efectuarea unei anchete, în vederea stabilirii cauzelor şi a împrejurărilor în care s-a produs accidentul de muncă. Conform contractului colectiv de muncă, sindicatele vor ajuta familia îndoliată a victimei. Liderul de sindicat de la Energia Turceni, Eugen Iovan a declarat că „bărbatul decedat este tată a trei copii. Conform contractului vom da familiei 24 de salarii brute pe economie şi un salariu mediu, aproximativ 17 mii de lei. Am discutat şi am hotărât să angajăm în cadrul unităţii, pe unul din membrii familiei”. Reprezentantul ITM Gorj, George Romanescu a precizat că din declaraţiile colegilor ar fi reieşit că victima s-ar fi aflat la locul respectiv, pentru a înlocui anumite piese uzate. Acesta este cel de-al doilea accident de muncă mortal, produs în incinta Complexului Turceni, de la începutul anului. În primul caz, victima sudor, de 37 de ani era angajat al societăţii TMUCB, a decedat după ce a căzut de la o înălţime de 30 de metri, în zona Blocului Energetic numărul 4. Cu multiple politraumatisme, în ciuda manevrelor de resuscitare, sudorul a decedat în drum spre Spitalul Orăşenesc Turceni. Purtătorul de cuvânt al Complexului Energetic Turceni, Elena Zamfir a declarat atunci că „societatea TMUCB este subcontractor al firmei austriece AEE, care efectua lucrări de montaj a instalaţiei de desulfurare la Termocentrala Turceni. Accidentul s-a produs la cota 30, în zona Blocului Energetic IV”.

    SNLO, accidente cu incapacitate temporară

    La SNLO, în acest an au predominat accidentele cu incapacitate temporară de muncă, din care trei s-au produs la subteran. Inginerul şef, Ion Popescu, din cadrul Departamentului Protecţia Muncii a precizat că „în majoritatea cazurilor, cauzele constatate în urma verificărilor au constat fie în nepurtarea echipamentului de protecţia muncii, fie nerespectarea legislaţiei privind securitatea în muncă”. Ultimul accident mortal de muncă, la SNLO a avut loc în urmă cu trei ani. Vicepreşedintele USMO, Viorel Temelescu susţine că toate locurile de muncă sunt atestate conform normelor de protecţia muncii, în paralel cu desfăşurarea lucrărilor de modernizare.

    CE Rovinari, un singur accident

    La EMC Rovinari, jumătatea anului 2011 înseamnă un singur accident cu invaliditate temporară, minerul respectiv suferind o leziune la unul din ochi. Condiţiile grele de muncă fac ca reprezentanţii Sindicatului Minerul Rovinari să lupte, în instanţă, încă din 2008 pentru recunoaşterea acestui lucru. Preşedintele Marin Golea a declarat că „am avut doar un accident cu invaliditate temporară. Minerilor le este frică să declare, de teamă că vor fi sancţionaţi. Este foarte greu, la fel ca şi condiţiile. Luptăm în instanţă din 2008 ca să recuperăm drepturile lor, de atunci nu au grupă de muncă. De la condiţii normale la deosebite, omul câştigă cinci procente iar de la deosebite la grele încă cinci. Este o luptă acerbă, pentru că nu se recunosc condiţiile grele de muncă”. Conducerea CE Rovinari a declarat că anual, în termocentrală se derulează un program de îmbunătăţire a condiţiilor de muncă, prin alocarea de fonduri „trimestrial se fac analize iar la sfârşitul anului se trage linia, pentru a se vedea unde nu s-a investit suficient, unde au existat probleme şi ce trebuie făcut”.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: