Angajat CEO, strivit de o tonă de cărbune

0
4

Un angajat al Complexului Energetic Oltenia a avut parte de o moarte cumplită. Bărbatul a fost strivit de un bulgăre de cărbune, în timp ce încerca să descarce un vagon cu lignit. În urma tragediei, Inspectoratul de Muncă Gorj a deschis o anchetă pentru a se stabili în ce circumstanţe s-a produs nenorocirea.

„Avea echipament de protecţie”

Muncitorul lucra ca operator descărcare vagoane la Termocentrala Turceni, iar miercuri seara a încercat să desprindă o bucată de cărbune îngheţat. În momentul în care lignitul s-a desprins, a căzut direct peste bărbat, strivindu-l pe acesta. Victima a murit pe loc. „Primele constatări arată că accidentul a avut loc în jurul orei 19:20, în timp ce respectiva persoană efectua o operaţiune de descărcare a cărbunelor din vagoane, a observat că o mare parte din cărbune nu a picat din vagoane, a vrut să intre să dea jos cărbunele cu o rangă şi a picat o cantitate mai mare de cărbune pe respectiva persoană, accidentul fiind mortal. Se pare că avea echipament de protecţie”, a declarat George Romanescu, inspector şef ITM Gorj.

Ceilalţi muncitori au scăpat ca prin minune

Şi viaţa altor muncitori a fost pusă în pericol având în vedere că la astfel de acţiuni de descărcare se lucrează în formaţie. „L-au pus să cureţe vagonul şi a căzut cărbune pe el. Asta e, furtunele nu prea merg şi îi prinsă pe oameni. Aşa se întâmplă că sunt condiţii foarte grele de muncă şi nici grupă nu ne dau, ne bagă la lucru normal. Avea echipament corespunzător, dar astea sunt condiţiile de muncă. A fost strivit între oblonul vagonului. Exista risc şi pentru ceilalţi că lucrează în formaţie, dar au avut mare noroc”, a declarat un angajat al Termocentralei Turceni.

Dosar pentru moarte suspectă

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj au întocmit în acest caz un dosar penal pentru moarte suspectă, iar ITM-ul încearcă să afle cine se face vinovat de tragedie. „Evenimentul în cauză urmează să fie cercetat de inspectorii de muncă, nu putem emite o ipoteză până când ancheta nu se va finaliza”, a declarat Gheorghiţă Cusma, purtător de cuvânt ITM Gorj.

Moartea unui om, plătită cu bani

În urma morţii bărbatului, o femeie a rămas văduvă, iar doi copii orfani. Complexul Energetic Oltenia va contribui la înmormântarea angajatului, iar unul dintre cei doi fii ai săi va fi angajat, dacă doreşte acest lucru. „Administraţia oferă la accidente de muncă mortale un număr de 5 salarii, iar noi sindicatul mai acordăm 1.000 de lei şi ne ocupăm cu groapa, cu tot ce mai trebuie pentru înmormântare. Totodată, ce am mai avut până acum cazuri cu accidente de muncă, rudele rămase au fost angajate şi de data asta, dacă va fi cazul, pentru că victima are doi băieţi, se va dispune angajarea unui membru al familiei”, a declarat Eugen Iovan, lider de sindicat „Energia” Turceni. O anchetă vor efectua şi procurorii gorjeni, urmând ca vinovaţii să răspundă în faţa legii, dacă normele de securitate nu au fost respectate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here