Aproape 100 de mii de articole pirotehnice, confiscate

0
31

Anul Nou nu începe tocmai bine pentru unii gorjeni. Asta, deoarece poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj au confiscat peste 77 de mii de articole pirotehnice din categoriile I şi II, în cadrul acţiunii naţionale „Foc de artificii. 20 de dosare penale au fost întocmite sub aspectul comiterii infracţiunii de operaţiuni cu articole pirotehnice fără drept, persoanelor asupra cărora au fost identificate obiecte pirotehnice. Chiar şi ieri, doi tineri gorjeni de 19, respectiv 28 de ani au fst prinşi de oamenii legii comercializând astfel de produse.

Poliţiştii Biroului Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Gorj au depistat, ieri, doi tineri de 19, respectiv de 28 de ani, care deţineau în vederea comercializării peste 28.000 de obiecte pirotehnice. Acţionând în Municipiul Târgu-Jiu pentru combaterea actelor ilegale de comerţ cu obiecte de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice, a fost identificat un tânăr de 19 ani, din localitate care deţinea asupra sa, în vederea comercializării, 15.600 bucăţi articole pirotehnice tip petarde. Obiectele pirotehnice au fost ridicate în vederea confiscării. Oamenii legii au întocmit pe numele suspectului dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinere fără drept de obiecte pirotehnice. Ghinionul s-a năpustit şi asupra unui alt tânăr, cercetat pentru infracţiunea de deţinere fără drept de obiecte pirotehnice. Suspectul de 28 ani, din comuna Logreşti, avea asupra sa 13.200 de petarde. Obiectele pirotehnice au fost confiscate, iar tânărul este, acum, cercetat penal.

Poliţiştii avertizează!

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj avertizează cetăţenii să nu utilizeze şi să nu comercializeze produse pirotehnice. Din motive de ordine, securitate, siguranţă publică şi pentru protecţia mediului se interzice deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2. Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului. Pentru prevenirea evenimentelor nedorite, Poliţia Română atrage atenţia asupra periculozităţii folosirii materialelor pirotehnice interzise. În categoria 1 sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distracţie foarte mici de tipul artificiilor (de exemplu: Steluţe; Lumânări scânteietoare; Jerbe cu scântei; Minifacle; Minisori; Inele de foc; Sateliţi etc.). Conform evidenţelor Inspectoratului General al Poliţiei Române, la nivel naţional, până în prezent, 12 societăţi comerciale au efectuat importuri sau transferuri de articole pirotehnice, la cantitatea importată/transferată adăugându-se cea rămasă în stoc din anii precedenţi. Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an. Mai trebuie menţionat faptul că, articolele pirotehnice din categoriile 1 şi P1 comercializate către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 16 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here