spot_img
11.1 C
Târgu Jiu
marți, martie 19, 2024
Altele
    AcasăEvenimentBilanțul activității D.S.V.S.A. Gorj. Amenzi de câte 10.000 lei pentru o pizzerie...

    Bilanțul activității D.S.V.S.A. Gorj. Amenzi de câte 10.000 lei pentru o pizzerie și un fast-food

    În perioada 11-18.02.2019, inspectorii D.S.V.S.A. Gorj au efectuat controale și verificări tematice și fizice în unități supuse supravegherii și controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor situate pe raza teritorială a județului Gorj (Albeni, Baia de Fier, Bălăneşti, Bâlteni, Bolboşi, Borăscu, Bumbeşti-Piţic, Crasna, Dăneşti, Dragoteşti, Fărcăşeşti, Logreşti, Motru, Mătăsari, Muşeteşti, Novaci, Plopşoru, Polovragi, Roşia de Amaradia, Prigoria, Rovinari, Săcelu, Scoarţa, Slivileşti, Târgu-Cărbuneşti, Târgu-Jiu, Turceni, Ţicleni, Ţânţăreni, Urdari), pentru a verifica modul de asigurare a conformității cu cerințele legislației în vigoare în domeniile alimentar și al sănătății şi bunăstării animalelor. Controalele efectuate au constat în:

    – verificarea condițiilor de igienă în baza Planului cifric al Programului de Supraveghere și Control în domeniul Siguranței Alimentare și a tematicilor propuse de A.N.S.V.S.A. privind prevenirea toxiinfecțiilor alimentare și zoonozelor şi combaterea fraudei alimentare – 150 inspecții;
    – verificarea condițiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de porc şi produse din carne de porc, în scopul prevenirii toxiinfecțiilor alimentare, precum și prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane (PPA);
    – prelevarea a 16 de probe din alimente (brânzeturi), apă tehnologică şi ambalaje, pentru determinarea parametrilor microbiologici în produse alimentare (NTG, stafilococi coagulazo-pozitivi, Escherichia coli, Enterobacteriaceae, enterococi, bacterii coliforme, drojdii şi mucegaiuri);
    – înregistrarea a 5 unităţi nou-înfiinţate cu activitate în domeniul alimentar: o farmacie veterinară (Târgu-Jiu), un restaurant (Scoarţa), un fast-food (Rovinari) şi două magazine alimentare (Logreşti, Scoarţa);
    – evaluarea a 41 unităţi supuse controlului;
    – avizarea mişcărilor inter-judeţene de animale;
    – verificarea unui număr de 13 deconturi ale acțiunilor sanitare-veterinare realizate de către medicii de liberă practică împuterniciți în luna ianuarie 2019;
    – controale comune cu echipe ale I.J.J. şi I.P.J. Gorj în trafic, asupra mijloacelor auto de transport a porcinelor vii și produselor alimentare din carne de porc, privind verificarea restricțiilor impuse în contextul evoluţiei pestei porcine africane (Polovragi, Ţânţăreni);
    – controale comune cu echipe ale Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Gorj, C.J.P.C. şi D.S.P. Gorj, în cadrul tematicii cuprinzând verificarea autenticităţii produselor din lapte; acţiunea a avut ca punct de plecare constatarea repetată a utilizării adaosurilor de grăsimi vegetale (aşa-numitele „specialităţi din lapte de vacă”) ca materie primă la fabricarea diferitelor sortimente de produse proaspete de patiserie (pateuri, ştrudele, plăcintă, impropriu etichetate „cu brânză”), precum şi alte nereguli de aceeaşi natură;
    – soluţionarea unei sesizări din partea unui consumator (Bălăneşti);
    – evaluarea unei bovine suspecte de rabie (Borăscu);
    – verificarea modului de respectare a condiţiilor de comercializare a hranei pentru animale în magazine specializate (Târgu-Jiu);
    – emiterea și distribuirea către proprietari a unui număr de 228 pașapoarte bovine;
    – eliberarea unui număr de 19 extrase din Registrul Național al Exploatațiilor.
    În timpul controalelor efectuate în această perioadă au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale în cuantum de 21.200 lei (Rovinari, Târgu-Jiu):
    – două amenzi de câte 10.000 lei la o pizzerie şi la un fast-food, pentru:
    – utilizarea de grăsimi vegetale hidrogenate fără informarea consumatorului (frișcă vegetală în sortimente calde şi reci care conțin cafea, furnizate consumatorului fără a fi consemnate în lista de ingrediente din meniuri; cașcaval vegetal utilizat la fabricarea sortimentelor de pizza pentru vegetarieni, de asemenea nemenționat în lista de ingrediente pusă la dispoziția consumatorului);
    – neafișarea listei cu alergeni aferente fiecărui produs finit, conform prevederilor Reg. (CE) 1169/2011.
    – o amendă de 1.200 lei la un magazin de comercializare a cărnii şi preparatelor din carne, pentru manipularea produselor fără echipament de protecţie sanitară a acestora.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: