Carmangeriile din Gorj, la control

0
8

In ectorii Direcţiei Sanitar Veterinare Gorj desfăşoară ample controale în carmangeriile din judeţ. Acestea vin în urma unei măsuri luate la nivel european pentru identificarea produselor alimentare care conţin carne de cal, fiind comercializate sau etichetate ca având în conţinut carne de vită.

Acţiunile de control pentru depistarea cărnii de cal se desfăşoară la nivelul întregii ţări şi au ca scop identificarea fraudelor alimentare produse prin substituirea cărnii de vită cu carnea de cal. „E o măsură di usă la nivel european, ca fiecare stat să recolteze în această perioadă. Statul român are 100 de probe de recoltat din toate judeţele ţării. La nivelul judeţului nostru am avut de recoltat 2 probe. Au fost recoltate în cursul zilei de ieri(n.r. miercuri). Probele au fost expediate la institutul de ecialitate de la Bucureşti. Aşteptăm rezultatele de laborator. Este un plan de control care urmăreşte stabilirea prevalenţei unor practici frauduloase în comercializarea anumitor produse alimentare pentru determinarea proteinei de cal în produse alimentare comercializate şi/sau etichetate ca având în conţinut carne de vită”, a declarat Ion Iliuţă, directorul DSV Gorj. Potrivit reprezentanţilor DSV Gorj, până acum în judeţul nostru nu au existat astfel de probleme, mai ales că in ectorii desfăşoară acţiuni de verificare încă de la începutul anului. „Noi am recoltat dintr-o carmangerie şi un depozit alimentar, pastă de mici şi preparate din carne care aveau în compoziţie carne de vită. Noi încă de la începutul anului facem asemenea acţiuni de control, laboratorul nostru este acreditat, să depisteze fraudarea cărnii de vită cu carne de cal. Nu am descoperit de la începutul anului, dar această măsură luată la nivel european ne obligă să trimitem aceste probe la Laboratorul de Referinţă din Bucureşti”, a mai precizat Ion Iliuţă.

Amenzi drastice pentru comercianţi

Comercianţii care vând carne de cal clienţilor riscă amenzi uriaşe. Acestea se ridică până la suma de 30.000 de lei şi se poate aplica doar pentru substituirea eciei fără informarea consumatorului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here