spot_img
3.6 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăEvenimentCe pedeapsă riști să primești dacă nu asculți dispozițiile polițistului!

    Ce pedeapsă riști să primești dacă nu asculți dispozițiile polițistului!

    Orice persoană care se opune solicitărilor polițiștilor se poate alege cu dosar penal și riscă închisoarea de la trei luni și până la doi ani. Această pedeapsă este prevăzută de proiectul de lege privind întărirea autorității polițistului care a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Polițiștii gorjenii susțin proiectul legislativ și spun că noile prevederi vin în sprijinul cetățeanului. „Noul proiect legislativ nu vine, în primul rând, în sprijinul polițistului, ci al cetățeanului“, a spus Miruna Prejbeanu, purtător de cuvânt al Poliției Gorj.

    Cum se pedepsește împiedicarea polițistului de a-și face datoria

    Unele fapte de nesupunere la solicitările polițistului pot să ducă la pedepse mai mari. „Fapta persoanei care împiedică prin orice mijloace organele de ordine publică de a-și îndeplini în condițiile legii obligații de serviciu cu privire la luarea unor măsuri pentru constatarea săvârșirii în flagrant de infracțiuni sau contravenții; ocrotirea vieții, sănătății sau integrității corporale a persoanelor aflate într-o stare de pericol; legitimarea, controlul corporal al bagajelor sau al vehiculului sau conducerea unei persoane la sediul poliției ori al altui organ de stat constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la șase luni la trei ani sau cu amendă, dacă fapta nu constituie infracțiune mai gravă“, a arătat Cătălin Bușe, șeful Postului de Poliție Negomir.

    Sprijin din partea cetățenilor pentru prinderea și imobilizarea suspecților

    Polițiștii pot cere sprijinul populației pentru prinderea și imobilizarea suspecților. „Am întâlnit în practică multe cazuri de persoane oprite în trafic care nu dețin permis de conducere, iar autovehicul nu este înscris în circulație, fapt pentru care am solicitat sprijinul unui martor asistent pentru a participa la luarea măsurilor legale care se impun. De multe ori, acesta refuză pentru a nu da naștere la un eventual conflict cu conducătorul auto. Legislația actuală este necesară pentru că dă posibilitatea probării activității infracționale a conducătorului auto“, a mai precizat Cătălin Bușe.

    Potrivit proiectului de lege, polițiștii mai pot interzice unei persoane să intre sau să părăsească un anumit spațiu și are dreptul să aplice măsuri de constrângere fizică, inclusiv procedee de autoapărare sau lovituri.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: