spot_img
7.8 C
Târgu Jiu
marți, martie 19, 2024
Altele
    AcasăEvenimentControale la un lac din comuna Slivilești care este acoperit cu pământ

    Controale la un lac din comuna Slivilești care este acoperit cu pământ

    Echipe de control de la Garda de Mediu Gorj și Sistemul de Gospodărire al Apelor efectuează verificări în zona unui lac din comuna Slivilești, după ce pe rețelele de socializare au apărut imagini cu utilajele care acopereau cu pământ o parte din luciul de apă. „A fost trimisă o echipă de comisari la fața locului. O să comunicăm informațiile necesare, după încheierea verificărilor“, a spus Gheorghe Sanda, comisarul șef al Gărzii de Mediu Gorj.

    Este vorba de un lac care există de o jumătate de secol, foarte cunoscut de către pescarii din zona Motru. „Dorim ca autoritățile competente sa-și facă datoria prompt și sigur, și toți pescarii să acționeze cât mai urgent este vorba de lacul Zăstrana“, se arată într-o postare de pe Facebook.

    Lacul a apărut în urma unor lucrări miniere.

    Primar: „Este o groapă excavată de minerit de 20 de ani“

    Primarul comunei Slivilești, Sorin Bucurescu, susține că nu este vorba de un lac, ci de o groapă, care este astupată de nouă proprietar, o societate care deține o carieră privată de cărbune: „Este o groapă excavată de minerit de 20 de ani. Nu s-a întâmplat absolut nimic. Este pe proprietate privată. Cetățeanul respectiv și-a vândut terenul la o societate. Nu face nimic decât să înfunde groapa respectivă în care au murit doi copii. Nu a luat nimeni nicio măsură. Gropile acestea, după ce mineritul a închis acolo lucrările, trebuiau redate circuitului agricol, așa cum spune la lege, iar autoritatea locală să le dea către cetățeni. Asta trebuia să se facă de acum 20 de ani de când s-a excavat acolo. Din păcate, mineritul nu a redat nimic în circuitul agricol. E o groapă cum sunt și altele în comuna Slivilești. Mineritul trebuie să înfunde. Este o groapă veche aflată pe un teren proprietate privată. Eu ce să-i fac? Eu o văd ca o groapă mare. Lacul înseamnă să fie un lac amenajat, îngrădit. Cine răspunde de aceste lacuri. Eu nu răspund de acestea“.

    Primarul a spus că în acest fel se efectuează lucrările miniere: „Într-o porțiune de teren se excavează, se face groapă de la ploi se umple cu apă, dar se excavează altă groapă și se umple cu pământ cea din urmă. Asta nu a mai fost umplută cu pământ la vremea respectivă. Proprietarul l-a vândut la o firmă de exploatare a cărbunelui. În zonă sunt firme private care exploatează cărbunele. Face groapă, după care se mută mai în față și afundă groapa din spate“.

    Cu toate acestea, pe lac s-a dezvoltat fauna, au apărut rațe sălbatice și alte păsări, dar și pești.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: