Acasa / Eveniment / Criminalul din Pojogeni ar putea fi demascat azi

Audieri pe bandă rulantă

Criminalul din Pojogeni ar putea fi demascat azi

Cercetările au fost reluate în cazul gorjeanului Marcel Ţundrea, care a făcut 12 ani de închisoare pentru un viol şi o crimă pe care nu le-a comis. Pentru a lămuri cine este adevăratul criminal, o echipă de procurori şi criminalişti din Bucureşti, a preluat cazul iar acum se aşteaptă rezultatele preliminare. Procurorul şef al Secţiei Urmăriri Penale din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Marius Iacob, a ajuns de duminică seara la Târgu-Jiu, motivul invocat fiind acela, că se vor relua verificările în dosarul Ţundrea.

Iacob a declarat jurnaliştilor că, pe parcursul celor trei zile cât stă în Gorj, va audia martorii, părţi vătămate dar şi o parte din achetatorii implicaţi, cu ani în urmă în soluţionarea acestui dosar. Astfel, acesta a declarat „S-a format un nou dosar de urmărire penală pe baza probelor administrate în acea perioadă dar şi pe baza probelor ştiinţifice şi am stabilit cu certitudine, că autorul acelei oribile fapte este o altă persoană, pe care noi acum o vom investiga”. Dacă zilele trecute au fost audiaţi fraţii tinerei violate şi omorâte în urmă cu 19 ani, ieri a venit rândul celui care se presupune a fi adevăratul autor. Surse judiciare susţin că persoana în cauză ar fi un localnic. Acesta va fi audiat după ce a mai fost citat şi la Bucureşti dar nu s-a prezentat. În ceea ce-l priveşte pe presupusul criminal, Iacob a spus, că nu este obligatoriu ca acesta să dea declaraţii „învinuiţii nu sunt obligaţi, motiv pentru care este dreptul lor de a opta. Persoana respectivă a fost chemată la audieri la Bucureşti, însă a refuzat să dea declaraţii faţă de învinuirea care i se aduce. A fost citat şi pentru azi”.

Nevinovat, în puşcărie

După ce a stat 12 ani după gratii, Ţundrea a înaintat numeroase adrese la Parchetul Judeţean prin care explică faptul că este nevinovat. Testul ADN, efectuat la solicitarea procurorului Emil Moţa, a făcut ca acesta să fie eliberat din Penitenciarul Târgu-Jiu în 2004. După ce şi-a recăpătat libertatea, Ţun¬drea a cerut revizuirea cauzei de omor şi viol, înainte cu un an de a muri. Instanţa din Braşov au hotărât că nu el este autorul violului. Marcel Ţundrea a fost eliberat în urma unui raport de ex¬per¬tiză, prin care se stabilea că profilul ADN recoltat în timpul ur¬măririi penale, din vaginul victimei nu îi aparţine. În 2006, Marcel Ţundrea, a obţinut hotărârea definitivă şi irevocabilă prin care a fost declarat nevinovat, cu privire la săvârşirea infracţiunii de viol asupra minorei de 13 ani. În timp ce aştepta sentinţa cu privire la celălalt capăt de acuzare, infracţiunea de omor, Marcel Tundrea, a murit ca urmare a unor afecţiuni grave. Se întâmpla în anul 2007. Iacob consideră că din 2004 de când a fost pronunţată achitarea definitivă au existat indicii de existenţa unui alt autor „au făcut verificări în bazele de date şi ADN şi este lăudabilă iniţiativa unui procuror de la Parchetul Judeţean Gorj, a domnului Emil Moţa, care a demarat primele acţiuni în care a stabilit că Ţundrea nu era vinovat”.

Familia, derutată de noua anchetă

Ieri, la Târgu-Jiu, în prima zi a anchetei a fost audiată familia. Fratele şi sora minorei, omorâte în urmă cu 19 ani, sunt derutaţi de ceea ce s-a întâmplat în acest dosar. Prezent la Parchet, fratele victimei Cristinel Gherasie, a declarat că „de 19 ani au avut probele, întrebaţi-i pe ei de ce nu au făcut dreptate. I-au luat declaraţii şi Elenei Negrea. Ea a spus că l-a văzut pe Ţundrea lângă sora mea. Sper din tot sufletul să se facă dreptate”. Cât despre sora victimei, Ileana Băncilă, vrea mai mult decât orice să afle cine este adevăratul autor al omorului ,,trebuie traşi la răspundere cei vinovaţi. Îl ştiu pe adevăratul criminal. Cred că este G.A. Au mai fost trei, patru cazuri pe la noi şi nu s-a aflat nimic. Vreau să ştiu cine a omorât-o pe sora mea ca să ştiu de cine mă feresc”. Ieri a fost audiat şi un localnic, suspectat că ar fi autorul celor două fapte. Bărbatul a mai făcut puşcărie pentru un alt omor iar până acum, nu a răspuns citaţiilor pentru audiere, înaintate de anchetatorii bucureşteni.

Diaconescu: „Nu mă mai preocupă!”

Pe lângă audierea martorilor şi a familiei victimei, Marius Iacob a mai declarat că va audia şi o parte din persoanele care, în calitate de anchetatori au avut un rol în soluţionarea cauzei. Cel care a anchetat acest dosar, procurorul Gheorghe Diaconescu, în prezent pensionar, a declarat că nu cunoaşte datele şi nu poate avea un punct de vedere, „eu nu ştiu ce elemente au pentru acest demers. Am ieşit la pensie şi nu mă mai preocupă. Este munca Secţiei de Urmăriri Penale. Nu este ceva care să fie interzis. Este dreptul lor de a face verificări”, a precizat fostul procuror Diaconescu. De menţionat este faptul că Marcel Ţundrea a murit în 2007 şi a fost achitat în timpul vieţii pentru fapta de viol şi la scurt timp după deces a fost găsit nevinovat şi de crimă. Acest caz a fost catalogat ca fiind cea mai mare eroare judiciară după 1989.

Un comentariu

  1. Ca de obicei, cei care gresesc sunt liberi iar cei nevinovati platesc.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*