Acasa / Eveniment / Cu colinda…la furat

Cu colinda…la furat

„Deschide uşa creştine…să furăm şi noi la tine…”, cam aşa ar putea cânta, în această perioadă, unii dintre colindătorii care trec pragul creştinilor sau cerşetorii care apelează la mila trecătorilor, în apropierea sărbătorilor. Potrivit lui Ion Tudor, şeful „comunitarilor”, nu puţine au fost cazurile în care diferite persoane, în loc să îi colinde pe cei care îi primesc în casă, i-au lăsat fără bani sau bijuterii.

Cele mai bune victime ale „colindătorilor” sunt copiii aflaţi singuri acasă sau chiar bătrânii care se bucură că cineva le mai trece pragul casei, aducând urări de mai bine. Nu mică le este mirarea atunci când în urma urătorilor nu mai rămâne nimic valoros. „Vin colindătorii, învăţaţi copiii să nu le deschidă uşa. De multe ori aceştia, după ce sunt lăsaţi în casă, profită de neatenţia proprietarului şi fură bani, bijuterii, ba chiar au fost cazuri în care au plecat cu un televizor”, a declarat Ion Tudor, şeful Poliţiei Comunitare Târgu-Jiu. Potrivit acestuia, în perioada Sărbătorilor de Iarnă, poliţiştii comunitari îi legitimează pe membrii grupurilor mari de colindători, în special pe cei foarte gălăgioşi, care deranjează liniştea publică.

Cerşetorii „se servesc” singuri

O altă categorie de persoane care atrage în mod deosebit atenţia poliţiştilor comunitari în această perioadă sunt cerşetorii. De obicei veniţi din alte părţi, aceştia apelează la mila oamenilor dar mulţi dintre ei nu se dau în lături şi de la a băga mâna în buzunarul celor care le arată milă. „De foarte multe ori am întâlnit oameni cărora li s-au furat portofelul sau geanta când au vrut să dea bani cerşetorilor. Când daţi un ban, vedeţi cui îi daţi”, a spus şeful „comunitarilor”. Majoritatea acestor persoane vin din zone apropiate, cum ar fi Valea Jiului, sperând că aici vor convinge trecătorii să le întindă un leu. Ion Tudor spune, însă, că îi va aştepta atunci când vin cu trenul, pentru a-i întoarce din drum. „Mulţi s-au obişnuit şi coboară în staţiile de la intrarea în municipiu, dar noi îi cunoaştem şi îi luăm la poliţie. Unii dintre ei au un comportament ciudat şi nu arată doar a cerşetori”, crede Tudor.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*