Eroii revoluţionari, omagiaţi la Târgu-Jiu

0
7

Chiar dacă municipiul Târgu-Jiu nu s-a aflat în plină revoluţie, la 1989, epicentrele fiind Timişoara şi apoi Bucureşti, oraşul de pe Jiu nu a rămas neafectat. Mai multe familii au fost devastate de pierderea unor persoane dragi, fie că a fost vorba despre soţi, soţii, fii sau fraţi. Toate aceste persoane au fost comemorate miercuri la Târgu-Jiu.

„Libertate te iubim, ori înfrângem, ori murim” era una din lozincile care răsunau în urechile tuturor participanţilor la Revoluţia din 1989. Revoluţia a însemnat pentru toţi un nou început, o nouă etapă ca şi popor. Acest pas însă a fost făcut cu jertfă de vieţi omeneşti, cu lacrimi şi copii lăsaţi în urmă, „abandonaţi” într-un regim care se vrea încă democratic.
Au trecut 21 de ani de la revoluţie, ani în care ne-am adus mai mult sau mai puţin aminte de cei care au murit pe „frontul din Bucureşti”, în încercarea de a salva România de comunism. În fiecare decembrie, în Piaţa Prefecturii, autorităţile locale, reprezentanţi ai instituţiilor publice, dar şi cetăţeni se reunesc în Piaţa Prefecturii pentru a comemora eroii revoluţionari. De „Zilele Recunoştinţei”, aşa cum a fost numită manifestarea, participanţii au depus coroane şi au rostit alocuţiuni, la placa comemorativă amplasată lângă sediul SNLO. Încă de dimineaţă, într-un cadru militar şi religios, imnul ţării a răsunat pe străzile din Târgu-Jiu. La eveniment au fost prezenţi primarul oraşului Florin Cârciumaru, prefectul Liviu Andrei, preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, cadre militare, reprezentanţi ai Poliţiei, Jandarmeriei şi Armatei, dar şi un membru al Fundaţiei Revoluţiei din România, filiala Gorj. Nu putea lipsi din program defilarea Gărzii de Onoare, aşteptată cu sufletul la gură de toţi gorjenii prezenţi în Piaţa Prefecturii.

Comemorări în mai multe localităţi

Jandarmii au ţinut să îşi plângă şi ei morţii, depunând coroane de flori la monumentele eroilor jandarmi care au murit în tipul Revoluţiei. „Cei 4 eroi ai Jandarmeriei Române comemoraţi şi-au dat viaţa pentru cauza Revoluţiei la Aeroportul Internaţional Bucureşti – Otopeni (actualul Aeroport Internaţional ,,Henri Coandă” Bucureşti)”, a declarat Alin Ivan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Gorj. Mai multe subunităţi de onor alături de delegaţii de cadre au mers în Motru, Vlăduleni-Bîlteni, Stoina şi Târgu-Jiu pentru a participa la evenimentele de omagiere a jertfei eroilor jandarmi. „Cu onoruri militare s-au depus coroane de flori la monumentele eroilor jandarmi Sublocotenent post-mortem Valentin Merişescu în municipiul Târgu-Jiu, Slt. post-mortem Ion Fota în localitatea Stoina, Slt. post-mortem Dumitru Bărboi în localitatea Vlăduleni – Bîlteni şi Slt. post-mortem Iulian Cuzneţov în localitatea Motru”, a mai spus Ivan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here