Acasa / Eveniment / Falsuri cu subvenții acordate de APIA. Un secretar și un primar, trimiși în judecată
Universitatea Constantin Brancusi Targu Jiu - Admitere 2018

Falsuri cu subvenții acordate de APIA. Un secretar și un primar, trimiși în judecată

Secretarul comunei Crușeț, Nicolae Bogdan, primarul comunei doljene Robănești, șeful Centrului Local Târgu Jiu al APIA și un funcționar din cadrul agenției, un om de afaceri și mai multe persoane au fost trimise în judecată de procurorii anticorupție pentru fals intelectual, folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, precum și complicitate la această infracțiune, instigare la infracțiunea de fals intelectual în formă continuată.

Potrivit DNA, în cursul anilor 2012 și 2014, inculpatul Toma Vasile, în calitate de persoană fizică și reprezentant al SC Gardentomy SRL, a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente false, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemei unice de plată, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate. „În același context, în cadrul campaniei din anul 2014, inculpatul Toma Vasile i-a ajutat și pe inculpații Toma Vasile Gabriel, Toma Ionuț Adelin, Toma Iulia și Constantinescu Dana Mihaela, scop în care le-a procurat mai multe documente false pe care, personal, le-a depus la A.P.I.A. în numele inculpaților mai sus enumerați“, se arată într-un comunicat al DNA.

Toma Vasile, „capul răutăților“

Anchetatorii susțin că omul de afaceri Toma Vasile a fost „capul răutăților“. Acesta i-a convins pe primarul comunei Robânești, dar și pe secretarul Primăriei Crușeț. „În anul 2014, inculpatul Toma Vasile, cu intenție i-a determinat pe inculpații Nițu Romică, primarul comunei Robănești, județul Dolj și Nicola Bogdan, secretarul Primăriei comunei Crușeț, județul Gorj, să completeze și să elibereze în fals, mai multe documente care ulterior au fost depuse la A.P.I.A“, mai precizează procurorii DNA.

Prejudiciu de peste 117.000 lei

Oamenii legii spun că inculpații ai beneficiat de sprijinul funcționarilor A.P.I.A. — Centrul Local Târgu-Jiu, Zamfir Pirici și Victor Hîncu, care le-au primit cererile unice de plată pe suprafață, deși nu îndeplineau condițiile de eligibilitate sau au semnat diverse documente deși nu aveau acel drept. Prejudiciul creat se ridică la 117.246 lei în dauna Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale — Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, sumă cu care această instituție s-a constituit parte civilă în cauză. În cauză, s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Toma Vasile, Hîncu Victor, Pirici Zamfir, Toma Vasile Gabriel, Toma Iulia și Constantinescu Dana Mihaela. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Gorj, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*