Fostul primar și viceprimar din Padeș, trimiși în judecată de DNA într-un dosar cu subvenții fictive de la APIA

0
37

Troaca-MihaiMihăiță Troacă și Ion Băloi, fostul primar și ex viceprimarul comunei Padeș, au fost trimiși în judecată de DNA pentru complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false și fals intelectual. Alături de ei au mai fost trimiși în judecată și alți funcționari.

Potrivit DNA, în perioada 2011 – 2016, inculpații Nicolescu Ilie-Claudiu, Guran Codruța-Ilona, Ordeanu Adrian, Băloi Cosmin și Paulescu – Buican Nistor au depus, cu rea-credință, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) – Centrul Județean Mehedinți, mai multe documente false, în scopul de a obține în mod injust sprijin pe suprafață din Fondul European de Garantare Agricolă (în cadrul măsurii privind pajiștile alpine) pe suprafețe de teren (în total 96,25 ha) pe care nu le dețineau în realitate. „În același context, cei cinci inculpați i-au determinat pe funcționarii Primăriei Padeș, județul Gorj, să elibereze mai multe documente false din care rezulta faptul că aceștia sunt proprietari/arendași ai unor suprafețe de teren de pe raza comunei, înscrisuri ce au fost considerate ca fiind esențiale pentru a fi declarați eligibili. Practic, fermierii au declarat suprafețe ce „aparțineau” unei persoane care niciodată nu avusese în posesie terenul respectiv, aspect știut și de funcționarii Primăriei Padeș. Inculpații Nicolescu Ilie-Claudiu și Paulescu Buican Nistor au beneficiat și de sprijinul inculpaților Nicolescu Ion și Curelea Gheorghe, care, în calitate de inginer silvic-topometrist respectiv expert topograf, au întocmit hărți și rapoarte de expertiză în care au inserat date nereale și care au fost folosite ulterior în relația cu A.P.I.A.”, se arată într-un comunicat al DNA.

Prejudiciu de peste 550.000 de lei

Procurorii DNA arată că cei cinci inculpați au obținut fonduri nerambursabile în valoare totală de 557.073 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal.

„În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Băloi Cosmin, Nicolescu Ilie-Claudiu, Guran Codruța Ilona, Ordeanu Adrian, Stoicănel Haralambie, Nicolescu Ion, Argintaru Niță, Băloi Ion, Paulescu-Buican Nistor și Troacă Mihăiță Gabriel. De asemenea, a mai fost dispusă măsura asigurătorie a popririi, asupra sumelor de bani existente în conturile bancare precum și cele viitoare cu care vor fi creditate conturile deținute de aceeași inculpații”, se mai arată în comunicatul DNA.

Ilie-Claudiu Nicolescu și Codruța-Ilona Guran au fost trimiși în judecată pentru folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, uz de fals, instigare la fals intelectual în formă continuată și fals în declarații, în formă continuată. Adrian Ordeanu, Cosmin Băloi și Nistor Paulescu – Buican sunt acuzați de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată, instigare la fals intelectual în formă continuată.

Niță Argintaru, care la data faptelor secretar în cadrul primăriei Padeș, Haralambie Stoicănel, referent agricol în cadrul aceleiași instituții, vor fi judecați pentru complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată și fals intelectual în formă continuată. De asemenea, Ion Nicolescu, care la data faptelor era inginer silvic-topometrist, a fost trimis în judecată pentru complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Gheorghe Curele, expert topograf în cadrul Primăriei Comunei Obârșia-Cloșani, județ Mehedinți, este acuzat de săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here