spot_img
8.9 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 23, 2024
Altele
    AcasăEvenimentGreblă, finanţat în campaniile electorale de finul Bîrcină

    Greblă, finanţat în campaniile electorale de finul Bîrcină

    Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a fostului senator şi judecător la Curtea Constituţionala, Toni Mihail Greblă, pentru săvârşirea mai multor infracțiuni, printre care trafic de influență şi fals în declaraţii. Totodată, în judecată a mai fost trimis şi finul fostului senator, Ion Bîrcină, pentru cumpărare de influenţă şi constituire de grup infracţional organizat.

    greblaÎn rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut faptul că, în perioada 2010 – 2015, fostul parlamentar de Gorj, Toni Greblă, aflat în exercitarea funcției de senator în Parlamentul României și, ulterior, judecător la Curtea Constituțională a pretins și primit de la omul de afaceri Ion Bîrcină, cu titlu de foloase necuvenite, mai multe bunuri. Procurorii DNA consideră că în schimbul acestor foloase necuvenite i s-a promis inculpatului Ion Bîrcină că va interveni și determina diferiți funcționari publici – din cadrul societăților și companiilor naționale cu capital de stat, ministere, autorități publice centrale și locale – să îndeplinească și să urgenteze realizarea unor acte ce intrau în atribuțiile de serviciu ale acestora, astfel încât firmele omului de afaceri să obțină contracte comerciale sau alt tip de facilități comerciale.

    100.000 de euro pentru campaniile electorale

    bircinaPotrivit procurorilor, Toni Greblă, în campaniile electorale din 2008 şi 2012 a primit câte 50.000 de euro de la finul său, afaceristul Ion Bârcină. „În perioada 2008 – 2012, inculpatul Greblă Toni a primit foloase electorale necuvenite în cuantum total de 100.000 euro (câte 50.000 de euro per campanie) de la inculpatul Bîrcină Ion, în schimbul promisiunii de a interveni și determina diferiți funcționari publici din cadrul companiilor și societăților naționale, respectiv autorități publice centrale și locale, să îndeplinească și să urgenteze realizarea unor acte ce intrau în atribuțiile acestora de serviciu în folosul firmelor controlate de cumpărătorul de influență, inculpatul Bîrcină Ion, cu interese în domenii de activitate diverse”, se arată în Rechizitoriul DNA. În plus, procurorii DNA susţin că, în perioada 2009 – 2015, în calitate de senator și ulterior judecător de Curte Constituțională, Greblă a pretins și primit, direct și indirect, de la cumpărătorul de influență Mihai Prundianu mai multe foloase necuvenite în valoare de aproximativ 500.000 lei noi. „În perioada 2009 – 2015, în calitate de senator (2008 – 2013) și ulterior judecător de Curte Constituțională (decembrie 2013 – 2015), inculpatul Greblă Toni a pretins și primit, direct și indirect, de la cumpărătorul de influență Prundianu Mihai mai multe foloase necuvenite în cuantum total de 481.276,42 lei, din care:

    – 360.269,42 lei reprezentând investiții în curs consemnate în lista activelor unei societăți comerciale (un tractor cu remorcă și marfă aflată în custodie, respectiv contravaloarea a 80 de struți, materiale de tip tâmplărie PVC și alte materiale de construcție pentru reabilitarea clădirilor unei ferme din județul Gorj).
    – 121.007 lei reprezentând cheltuielile salariale pentru un număr de șase angajați în perioada 2011 – 2015, pe firma Camera de Comerț și Industrie România – Japonia (care lucrau în realitate la ferma din Buduhala – Telești). În schimb, Greblă Toni a promis că va interveni și determina diferiți funcționari publici din cadrul companiilor și societăților naționale, respectiv autorități publice centrale și locale, să îndeplinească și să urgenteze realizarea unor acte ce intrau în atribuțiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de cumpărătorul de influență Prundianu Mihai, cu interese în domeniul energiei. Începând cu luna august 2014, inculpatul Greblă Toni a constituit un grup infracțional organizat împreună cu inculpații Bîrcină Ion și Dolghi Victor, având drept scop crearea unui mecanism de eludare a obligațiilor față de statul român în activitatea comercială de export produse alimentare către Federația Rusă prin interpunerea Turciei (stat care nu avea impuse sancțiuni economice de export, așa cum avea Uniunea Europeană din partea Federației Ruse pentru exportul de produse agro-alimentare). Acest mecanism avea ca premisă folosirea, la autoritatea vamală, a documentelor de transport și comerciale falsificate (în sensul ascunderii provenienței reale a bunurilor – țară din Uniunea Europeană)”, se mai arată în comunicatul DNA.

    De asemenea, potrivit aceluiaşi comunicat, în funcțiile de senator și respectiv judecător la Curtea Constituțională, Greblă a omis să declare în cele 13 declarații de avere faptul că a dobândit de la o rudă, printr-un contract de donație, un teren în suprafață de 10.000 mp, situat în extravilanul com. Telești, jud. Gorj. Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție, dispunându-se disjungerea cauzei față de suspecții Bârcină Ion, Hăhăianu Horia, pentru celelalte infracțiuni în legătură cu care s-a început urmărirea penală. De asemenea, se va disjunge cauza în vederea continuării cercetărilor față de suspecții Iancu Iulian și Șova Lucian, ambii deputați cu funcție de conducere în partid.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: