spot_img
11.7 C
Târgu Jiu
miercuri, aprilie 24, 2024
Altele
    AcasăEvenimentHoții fac ravagii în ultima perioadă! Polițiștii te învață să te ferești...

    Hoții fac ravagii în ultima perioadă! Polițiștii te învață să te ferești de răufăcători

    Oamenii legii au pregătit o serie de recomandări pentru gorjeni, pentru a evita să fie ţinta hoţilor. Aceştia trebuie să aibă în vedere faptul că hoţii nu au niciodată vacanţă, dar şi faptul că se folosesc de tot felul de mijloace pentru a-şi duce planul la bun sfârşit.

    Prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului și siguranța cetățeanului reprezintă priorităţi pentru poliţiștii gorjeni, astfel că activităţile preventive desfăşurate în cadrul Programului de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului au avut un caracter permanent în primele trei luni ale anului 2018. În activitatea desfășurată pe această linie, polițiștii gorjeni au urmărit să aducă în atenția publicului țintă creativitatea infractorilor, iar diseminarea mesajelor preventive a fost realizată către un număr mare de beneficiari, prin intermediul acțiunilor informativ-preventive.

    În scopul prevenirii furturilor din locuinţă, poliţiștii vă recomandă:

    Dacă locuiţi la bloc:
    -Montează un interfon la intrarea în scară şi utilizează-l în mod corect pentru controlul accesului persoanelor în imobil
    -Dotează cu încuietori corespunzătoare uşile de la subsol, terase sau intrări suplimentare
    -Asigură-te că dispozitivul de amortizoare de pe uşa de acces în bloc oferă o închidere completă a acesteia
    -La intrările în holurile imobilului şi pe paliere este nevoie de o bună iluminare

    Achiziţionează un sistem de alarmă pentru locuinţa ta, pe care să-l conectezi la dispeceratul unei firme de pază. Încuietoarea de la uşa locuinţei trebuie să corespundă standardelor de siguranţă. Este important să o montezi corect, în aşa fel încât să nu se permită accesul din exterior, la şuruburile de prindere, iar cilindrul să fie complet introdus în corpul broaştei, pentru a evita ruperea lui.

    Modalităţi de săvârşire a unor infracţiuni de furt sau înşelăciune, comise prin ”împrietenire” sau prin atribuirea de nume sau calități mincinoase, prin:
    ”METODA DETERGENTUL”: infractorii bat la uşa victimelor şi oferă produse de curăţenie gratuite sau la preţuri promoţionale. Sub pretextul vânzării unor detergenţi de vase, unul dintre autori se oferă să facă demonstraţii în bucătărie, timp în care celălalt fură banii sau bunurile de valoare din casă.

    „METODA DERATIZAREA”: oferă servicii de deratizare, primesc accesul în locuinţă şi solicită plata pentru aşa-zise servicii pe care le-au prestat.

    „METODA STRĂINUL”: infractorii motivează că nu sunt din localitate (pretind că sunt cetăţeni străini şi vorbesc stricat limba română), spun că au o urgenţă medicală şi nu au bani româneşti asupra lor. Solicită victimelor să le schimbe sume în valută. Iau banii şi lasă garanţie o geantă în care afirmă că au valută sau bunuri de valoare, spunând că se vor întoarce.

    ”METODA CERŞETORII”: sunt acele persoane care bat la uşile oamenilor, cerşesc sau solicită un pahar cu apă, ori expun faptul că se află într-o situaţie personală dificilă şi solicită diverse sume de bani, oferind în schimb favoruri sexuale. Din această categorie fac parte în general femeile, care profită de orice moment de neatenție al victimei pentru a sustrage din casă bani, bunuri sau alte valori.

    „METODA CURIERUL” :Escrocii sună la uşile persoanelor despre care ştiu că sunt singure acasă şi le spun că au un colet pentru vecinul lor, dar care nu este acasă. După aceea, îi conving că este un colet important și trebuie să plătească o sumă importantă de bani.

    AGENȚII AMATORI DE ACTE CARITABILE: O altă metodă întâlnită este cea a cazului umanitar, când infractorii cer diverse sume de bani în scopuri umanitare, în numele sau de la persoane publice (actori, politicieni, cântăreţi, preoţi, conducători ai unor instituţii etc.), iar apoi o altă persoană se prezintă pentru a ridica „donaţia” sau solicită trimiterea banilor prin transfer bancar.

    METODA „BIJUTERIA”: Păcăliţi pot fi şi naivii care se lasă „vrăjiţi“ de persoane dubioase care se oferă să ghicească viitorul şi care ulterior constată că le-au fost substituite/sustrase bijuterii sau sume de bani.

    METODA „PREMIUL CEL MARE”: Infractorii trimit mesaje scrise pe telefoanele mobile prin care anunţă posesorul numărului că a câştigat un premiu, dar pentru a intra în posesia acestuia trebuie să plătească o taxă. Victimele sunt rugate să sune la numărul de telefon indicat în mesaj pentru a afla mai multe detalii. Ca şi în celelalte situaţii, după ce depun sumele de bani în conturile indicate, victimele nu mai pot lua legătura cu cei care i-au informat despre premii. De cele mai multe ori, infractorii precizează fie că sunt de la o companie de telefonie, fie de la o firmă cunoscută la nivel naţional sau chiar internaţional.

    METODA „AGENTUL TELESHOPPING”: Infractorii se recomandă drept agenți în teren ”Teleshopping” care oferă așa-zise cadouri (electrocasnice de mici dimensiuni), în schimbul cărora percep o taxă de curier a cărei valoare o depășește pe cea a produselor.

    Dacă sunteţi victimă a unor astfel de fapte, sesizaţi imediat Poliţia la numărul unic de urgenţă 112, pentru a fi demarate verificările ce se impun.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: