Intervenţie pe Jiu! Victimele, scoase de sub gheaţă!

1
17

Intervenţie în forţă pe apa îngheţată a Jiului! Sirenele salvărilor au răsunat, ieri, în zona podului de pe insuliţa Jiului! Mai multe victime au fost salvate de pe şi din apă după ce gheaţa de la suprafaţă a cedat. Partea bună a lucrurilor este că totul a fost doar un exerciţiu de salvare din mediul acvatic al salvamontiştilor gorjeni.

salvare-5salvare-4

Acţiunea a avut loc ieri, în jurul prânzului, pe lacul de acumulare de pe râul Jiu în zona Parc-Insuliţă-Pod istoric. Salvamontiştii gorjeni au ignorat temperaturile scăzute de afară, dar şi pe cele ale apei reci ca gheaţa şi au trecut la acţiune, mulţumiţi fiind de rezultatul exerciţiului şi de timpii de salvare. „Este foarte frig acolo. Sunt condiţii de gheaţă, dar având costumele astea uscate, este ok. În situaţia reală, victima ar intra în hipotermie”, au spus salvamontiştii. Exerciţiul în sine a urmărit testarea echipamentelor de lucru şi salvare, verificarea echipamentului de protecţie şi evaluarea capacităţii de intervenţie a salvatorilor montani în condiţii de lucru în mediu acvatic şi la temperaturi foarte scăzute, condiţii similare celor ce pot fi întâlnite pe timp de iarnă în intervenţiile salvatorilor montani din peşterile inundate sau din lacurile montane. In plus, pe lângă echipamentele specifice de salvare, cele de scufundare sau echipamentele uscate de lucru în mediu acvatic, au fost testate şi doua noi echipamente aflate în dotarea Serviciului Salvamont Gorj, unice în România, placa de salvare din mediu acvatic şi lansatorul de coardă. „Am folosit 3 tipuri de echipamente pentru cele 3 tipuri de salvări. Am folosit echipament de salvare sub apă şi echipament de protecţie termică la nivelul apei îngheţate şi la gheaţa spartă, precum şi echipament pentru lucrul la suprafaţă. Am folosit două echipamente unice în România: lansatorul de coardă şi acea placă de intervenţie în torente şi pe suprafeţe de gheaţă. Să sperăm că după acest exerciţiu vom face procedurile necesare şi vom reuşi să implementăm aceste exerciţii de salvare la nivelul tuturor structurilor de salvare montană din România”, a declarat Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj.

salvare-3salvare-2salvare

 
 
 
 
 
 
 
 

Au nevoie de bani!

Simularea de salvare din apa îngheţată a Jiului a avut loc în prezenţa trecătorilor. Gorjenii apreciază nivelul de pregătire a salvamontiştilor, dar subliniază faptul că autorităţile ar trebui să se implice mai mult în sprijinirea Salvamont Gorj. „A fost o acţiune interesantă şi s-au descurcat bine. Aşa spun eu, ca nespecialist”, a spus un trecător. „Dacă Consiliul Judeţean îi ajută cu bani, probabil că se vor descurca şi mai bine”, a subliniat un târgujian. Exerciţiul s-a desfăşurat pe toate etapele specifice unei acţiuni reale pornind de la alarmare, managementul evenimentului şi a resurselor, deplasarea la locul incidentului, organizarea acţiunii de recuperare, acordarea primului ajutor, protecţia termică a accidentatului şi a salvatorilor, transferul accidentatului către serviciul de Ambulanţă/SMURD.

exercitiu-salvare-1cetatenicalinoiu

 
 
 
 
 
 
 
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here