Judecătorii din Gorj, asaltaţi de cereri de eliberare

2
6

Noul cod penal a deschis porţile penitenciarelor. La Târgu-Jiu au fost eliberate deja şase persoane care au executat maximul pedepsei, redus după noul cod intrat în vigoare la 1 februarie. Judecatorii au lucrat în week-end pentru a soluţiona rapid cererile deţinuţilor. Magistraţii vor avea foarte mult de muncă şi în zilele următoare pentru că sunt zeci de cereri de soluţionat.

Imediat ce a intrat în vigoare noul Cod Penal, magistraţii de la judecătorie şi tribunal au şi intrat în sălile de judecată. Pentru că erau cazuri urgente de soluţionat s-a lucrat şi în week-end. În prima zi au fost eliberate şase persoane iar alţi 170 de deţinuţi îşi aşteaptă rândul la soluţionarea dosarelor de contestaţie a executării pedepsei. Asta înseamnă un volum de muncă uriaş într-un timp foarte scurt, pentru că în unele cazuri deţinuţii nu mai pot fi ţinuţi după gratii, pentru că au executat deja pedepsele maxime prevăzute de noul Cod Penal. Pe de altă parte, există şi situaţii în care deciziile anterioare trebuie reanalizate de judecători, având în vedere că legea cea mai favorabilă trebuie pusă în practică. În acest caz deţinuţii nu au stat pe gânduri şi au făcut raport de reexaminare chiar înainte de intrarea în vigoare a noii legislaţii iar dosarele lor sunt în curs de examinare. Surse din rândul magistraţilor susţin că toate cererile trebuie soluţionate până pe 15 februarie. Aşa se face că judecătorii vor lucra până noaptea târziu pentru a se pronunţa dacă deţinuţii sunt îndreptăţiţi sau nu să obţină eliberarea.

Baronii ar putea scăpa mai repede

Printre cei aflaţi după gratii se află şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, Nicolae Mischie şi fostul preşedinte al PDL Gorj, Ionel Manţog. Primul are de executat patru ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi luare de mită. Având în vedere vârsta înaintată, în cazul lui Mischie se poate aplica măsura executării a unei treimi din pedeapsă. Şi noul Cod Penal îi este mai favorabil, ca şi lui Manţog, aşa că rămâne de văzut dacă va face cerere către judecători. Ionel Manţog are şi el de executat cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu în formă calificată. Şi în acest caz, pedeapsa maximă cu închisoarea a fost redusă cu doi ani. Indiferent că sunt îndreptăţiţi sau nu să obţină aceste reduceri ale pedepsei, cei doi mai au de aşteptat, pentru că trebuie să execute o parte din pedeapsă pentru a putea cere eliberare pentru bună purtare. Mai mult, cei cu dosare penale pe rol vor beneficia de pedepse, în marea majoritate, reduse conform noii legi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here