spot_img
10.3 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăEvenimentJudecătorul CCR, Toni Greblă, urmărit penal de DNA

    Judecătorul CCR, Toni Greblă, urmărit penal de DNA

    În premieră un Judecător de la Curtea Constituţională e urmărit penal de DNA. Este vorba de Toni Greblă, care ar fi produs un incident major de securitate internaţională. Judecătorul a fost audiat alături de un personaje extrem de importante şi controversate – doi parlamentari, Iulian Iancu şi Lucian Şova, cel mai bogat ţigan din Gorj Ion Bîrcină şi fostul general Bartolomeu Săvoiu, şi ei în atenţia procurorilor. Acuzaţiile sunt extrem de grave. Pentru eforturile sale, Toni Greblă a fost răsplătit de finul său, Ion Bîrcină, cu 56.000 de euro, o maşină de lux, rochii de damă şi materiale electorale.

    Toni Greblă, fost senator în Parlamentul României şi judecător la Curtea Constituţională, este urmărit penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă, în formă continuată, două infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi constituirea unui grup infracţional organizat în forma constituirii şi în vederea pregătirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate. Potrivit DNA, în ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: „În perioada 2010 – 2015, suspectul Toni Greblă, aflat în exercitarea funcţiei de senator în Parlamentul României (până la data de 18.12.2013, când şi-a început mandatul de judecător la Curtea Constituţională) şi ulterior judecător la Curtea Constituţională, a pretins şi primit de la administratorul mai multor societăţi comerciale, cu titlu de foloase necuvenite, următoarele:

    – în perioada 2010 – 2015, folosinţa gratuită, întreținerea şi asigurarea pentru un autoturism marca BMW Serie 5, (înmatriculat succesiv pe mai multe firme controlate de omul de afaceri), în echivalent de 56.070 euro;
    – în perioada 2010 – 2015, folosinţa gratuită a unui post telefonic, înregistrat pe una din firmele omului de afaceri
    – în 02.11.2011, suma de 1.200 lei (echivalentul unor obiecte vestimentare);
    – în octombrie 2012, materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afişe”, se arată în comunicatul DNA.

    Bîrcină, legătura lui Greblă

    Relaţiile dintre actualul judecător Toni Greblă şi interlopul gorjean Ion Bîrcină sunt strânse şi vechi. S-au înrudit încă din 2006 când Toni Greblă, pe atunci senator, i-a cununat fiica cea mare la prima sa nuntă. În 2010, la cea de-a doua căsătorie a fetei, naşul Greblă a fost invitat de seamă şi unul dintre pionii principali la nunta de lux. De bani, socrul mic nu şi-a făcut niciun fel de probleme. El este cel care avea în proprietate aviaţia utilitară din Bucureşti. Fostul senator şi actualul judecător CCR, Toni Greblă, se mândreşte cu rudele lui şi recunoaşte că finul a fost darnic şi cu el. „Aveţi o maşină de la finul dumneavoastră pe care o folosiţi? De la rude, da sigur! O folosesc din când în când în calitate de rude. Şi eu îi mai dau câte o maşină”, a declarat judecătorul Toni Greblă. Bîrcină, zis Dan Goeru, este un afacerist controversat, care acum 2 ani a fost condamnat la 4 ani de puşcărie. În acelaşi dosar a fost condamnat şi un fost parlamentar UDMR, Gergely Olosz, fost șef al Agenției Naționale de Reglementare a Energiei între 2007 – 2008, perioadă în care a primit şpăgi de la Bîrcină pentru perfectarea unor contracte în energie. Că relaţia dintre interlopul Ion Bîrcină şi Toni Greblă este foarte strânsă s-a văzut şi în urmă cu doi ani când, Bîrcină, eliberat din arestul poliţiei după două zile, a fost aşteptat şi condus acasă de o maşină cu însemnele Senatului.

    Foloasele necuvenite au fost primite în schimbul promisiunii de a interveni şi determina diferiţi funcţionari publici să îndeplinească şi să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de omul de afaceri, cu interese în domenii de activitate diversă (energie, transport, fier vechi ş.a.). În perioada 2010 – 2015, suspectul Toni Greblă, aflat în exercitarea funcţiei de senator în Parlamentul României (până la data de 18.12.2013, când şi-a început mandatul de judecător la Curtea Constituţională) şi ulterior judecător la Curtea Constituţională, a exercitat în fapt activităţi specifice calităţilor de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societăţii) şi director general (activităţi comerciale), disimulate prin interpuşi, încălcând dispoziţiile de incompatibilitate (privind incompatibilităţile judecătorului de la Curtea Constituţională şi ale senatorului). „Sunt un băiat deştept, am bani de nu ştiu ce să fac cu ei, noi suntem proxeneţi, de ce să ne întrebe despre CCR?”. Declaraţiile halucinante îi aparţin finului judecătorului CCR Toni Greblă. Ion Bîrcină, adus la audieri la DNA, a susţinut în faţa jurnaliştilor că toate bunurile pe care i le-a dat naşului său au fost doar favoruri şi că acesta nu l-a ajutat în afaceri pentru că nu se pricepe. Greblă se consideră însă nevinovat: „Nu mi s-a adus la cunoștință un fapt concret, doar dacă îl pe cunosc pe…atât. Spun că soția mea ar fi primit de ziua ei două rochii cadou, nu știu dacă le-a primit. Bîrcină este finul meu. Eu am fost naș la prima nuntă a fiicei lui, nu la a doua, cea cu elicopterele, pentru că nu puteam să fiu din nou naș. Noi avem o relație de fin-naș, asta nu înseamnă că asta e o infracțiune. Eu nu mă pricep la afaceri, niciodată nu am fost băgat în afaceri. La Buduhala sunt câțiva struți, eu am niște găini, curci, sunt ale unui prieten al meu care are un contract de închiriere acolo. Casa și ce e acolo aparțin soacrei mele. Sigur că și eu merg acolo, la familie, dar e a ei”, a mai declarat Toni Greblă.

    Incident de securitate națională

    „Împreună cu alte persoane, suspectul Toni Greblă a constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a iniţia raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia România – Federaţia Rusă, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargou unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeană. În acest sens, membrii grupului s-au întâlnit de mai multe ori, atât în ţară, cât şi în afara ţării, acţionând coordonat pentru îndeplinirea scopului pentru care s-au constituit”, mai spun procurorii. În perioada 2014 – 2015, aceştia au efectuat acte pregătitoare în vederea săvârşirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate. Greblă a reacționat: “Doamne-ferește de transport în Rusia, bănuiesc că nimeni nu poate. Eu știu altceva. Că noi nu putem exporta în Rusia, în primul rând că nu primesc rușii. Nu știu nimic cu acest export în oricare altă țară din lume”, a declarat Toni Greblă. Printre asociaţii lui Toni Greblă se numără şi fostul general Constantin Bartolomeu Săvoiu. Potrivit procurorilor DNA, acesta şi judecătorul CCR au exportat, folosind acte false, mai multe produse în Republica Moldova şi Rusia. În dosarul DNA sunt vizaţi şi doi parlamentari, ambii membri în comisia pentru energie. Nimeni nu recunoaşte însă nimic.

    Reacția CCR

    Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat joi că audierea judecătorului Toni Greblă şi anunţul procurorilor DNA privind începerea urmăririi penale acestuia, este „un eveniment regretabil”. „Pentru noi a fost o surpriză uriașă, e pentru prima dată când un judecător a fost într-o astfel de situație și numai un judecător, dar nimeni din Curte. Ne-a şocat. În legătură cu demisia, demisia este un act personal, dacă el va vrea să își dea demisia, este decizia sa. Legea noastră spune că nu putem să cerem demisia în astfel de situații. Dumnealui poate fi cercetat fără să aibă aprobarea de la nimeni, dar în momentul în care se cere trimiterea în judecată sau arestarea, atunci are nevoie de aprobare de la Senat. Atunci este suspendat, dacă este condamnat îi încetează mandatul”, a declarat Augustin Zegrean.
    În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Departamentul de Informații și Protecție Internă și al Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei”.

    Te-ar mai putea interesa

    Anchetă DNA la CEO

    Băut la volan

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: