spot_img
15.4 C
Târgu Jiu
miercuri, aprilie 24, 2024
Altele
    AcasăEvenimentLuna Mondială a Astronomiei, celebrată în oraşul lui Brâncuşi

    Luna Mondială a Astronomiei, celebrată în oraşul lui Brâncuşi

    La 1 aprilie se dă startul Lunii Mondiale a Astronomiei sub sloganul „O lume-Un cer”, un important fenomen celebrat la scară planetară. Astronomi profesionişti, amatori, profesori, studenţi, elevi, se vor reuni în acţiuni comune pentru a aduce mai aproape de oameni minunile bolţii cereşti. Acest eveniment a fost sărbătorit şi la Târgu-Jiu, gorjenii având parte de o expoziţie inedită de meteoriţi, dar şi de observaţii astronomice, în diferite locaţii din judeţ.

    Luna Mondială a Astronomiei a debutat şi anul acesta cu surprize diversificate pentru împătimiţii de astronomie. Judeţul Gorj nu putea lipsi de la acest eveniment şi astfel în Sala de Festivităţi a Muzeului Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu” au fost trecute în revistă momente importante şi acţiunile din desfăşurarea Lunii Mondiale a Astronomiei. Cei interesaţi au avut şansa să vadă proiecţii video cu subiect astronomic şi promovarea astronomiei prin materiale astronomice, o expoziţie de instrumente astronomice, organizată de Marian Lucian Achim, Marcel Marian Jinca şi Dan Nicolcioiu, o expoziţie de pictură astronomică şi astroforografie, prezentată de Ramona şi Marian Achim, dar şi o expoziţie de meteoriţi, Ramona şi Marian Achim. Sfârşitul evenimentului i-a revenit Lilianei Guran, care şi-a lansat cartea „Modele matematice aplicate în astronomie. Spectre stelare”. „Moştenirea lăsată de Anul Internaţional al Astronomiei 2009 se va regăsi anul acesta într-o iniţiativă globală a organizaţiei internaţionale intitulată Astronomi Fără Frontiere (Astronomers Witout Borders-AWB). Aprilie va fi luna mondială a astronomiei (Global Astronomy Month-GAM), iar cu această ocazie vor fi organizate pe plan global sute de manifestări menită să apropie tainele şi misterele astronomiei de inimile celor cu adevărat dornici să evolueze, să înveţe mereu lucruri noi, să descopere. România se înscrie în rândul ţărilor care vor organiza evenimente destinate publicului larg. Dintre proiectele globale care vor fi organizate în Luna Mondială a Astronomiei se numără: Săptămâna Soarelui (12-16 aprilie), Săptămâna Lunii (17-23 aprilie), Frumuseţi fără frontiere-Saturn pentru toţi ( la data de16 aprilie), observarea curentului de meteori Lyride (21-22 aprilie), Sărbătoarea Globală a Stelelor (24 aprilie), acţiuni dedicate combaterii poluării luminoase şi a protecţiei cerului nocturn, Treizeci de Nopţi de Pace a Stelelor, observaţii online la distanţă, întâlniri online cu personalităţi din domeniul astronomiei mondiale, expoziţii, concursuri, sesiuni de astrofotografie şi multe alte activităţi”, se arată pe site-ul oficial al Astroclubului SARM Gorj www.gorj.astroclubul.org”.

    Aprilie stelar la Târgu-Jiu

    Toată luna aprilie iubitorii evenimentelor stelare vor avea parte de acţiuni menite să îi aducă mai aproape de pasiunea lor. Debutul l-a reprezentat acţiunea de pe 1 aprilie, de la ora 20:00 de la Preajba. Începând cu această oră, iubitorii de evenimente astronomice au avut parte de prima şedinţă de observaţii astronomice care a avut loc în Poiana Narciselor. 2 şi 3 aprilie au fost zilele dedicate Planetei Saturn, prilej tocmai bun de a descoperi minunăţiile acestei planete denumite şi „Stăpânul Inelelor”. Acţiunea face parte din campania „Frumuseţe fără frontiere”, un eveniment uimitor pentru primul week-end din Luna Mondială a Astronomiei. Ziua de 9 aprilie este rezervată unui eveniment ce se desfăşoară la scară mondială. Denumită sugestiv „Star Party Global”(petrecerea stelelor la nivel mondial), este noaptea în care toţi pasionaţii de astronomie îşi îndreaptă instrumentele astronomice de observaţie spre bolta cerească. În Târgu-Jiu, această zi va fi celebrată mai devreme, pe data de 7 aprilie, la Preajba. Perioada 10-16 aprilie, denumită Săptămâna Lunii, este luna în care iubitorii evenimentelor stelare îşi îndreaptă privirea spre satelitul nostru natural, moment unic în care pot observa zone presărate de cratere şi şanţuri tectonice, revărsări de lavă, mările şi munţii lunari, un peisaj mirific, foarte rar întâlnit. Pe 12 aprilie, gorjenii sunt aşteptaţi în Piaţa Prefecturii pentru a parcurge împreună drumul cosmic al Lunii. Din lista manifestărilor celeste nu putea lipsi nici Ziua Soarelui(SunDay), sărbătorită tot în Piaţa Prefecturii, urmând pe 21 şi 22 aprilie Lyride, un spectacol fascinant de meteori şi festivitatea de închidere, rezervată zilei de 30 aprilie. Coloana Infinitului este locul perfect pentru a face bilanţul activităţilor stelare, organizatorii promiţând un spectacol de zile mari, în apropierea operei brâncuşiene.

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: