11.5 C
Târgu Jiu
miercuri, martie 3, 2021
Acasă Eveniment Managerul Spitalului Motru, șpăgar cu conștiință

Managerul Spitalului Motru, șpăgar cu conștiință

Managerul Spitalului Motru, Codrin Teodor Zavate, a făcut un gest pe care puțini indivizi care se dedulcesc la foloase necuvenite l-ar face, cu atât mai puțin un medic. Zavate a luat, în toamna anului trecut, o șpagă de 1.500 de euro de la o persoană, ca să îi aranjeze angajarea pe un post de asistentă la spital. Numai că a dat chix cu aranjamentul, drept pentru care a returnat banii primiți drept mită. Asta, însă, nu l-a scăpat de urmărirea penală, Direcția Națională Anticorupție impunând inclusiv măsura controlului judiciar asupra lui Zavate. Ieri, DNA a comunicat demararea acțiunii penale, fapt care l-a determinat pe managerul Spitalului Motru să demisioneze.

manager motru

Spitalul din Motru a devenit „vedetă” în presa locală și națională în cursul zilei de ieri, după ce Direcția Națională Anticorupție a dat publicității un comunicat de presă în care a precizat că a dispus demararea acțiunii penale împotriva managerului instituției sanitare, Codrin Teodor Zavate. Acesta este urmărit penal pentru luare de mită însă nu acesta este aspectul cel mai interesant. În definitiv, un medic care ia șpagă nu este nici pe departe ceva ieșit din comun. Însă, un medic care ia șpagă dar returnează banii, pentru că nu a dus la bun sfârșit promisiunea făcută în schimbul „foloaselor necuvenite” este, fără îndoială, uluitor.

Mită de 1.500 de euro

Conform Direcției Naționale Anticorupție, povestea șpăgii începe în toamna anului trecut când Teodor Zavate a căzut la o înțelegere cu o persoană căreia să îi aranjeze angajarea la Spitalul Motru, pe un post de asistent medical. În schimbul acestui aranjament, Zavate ar fi primit de la persoana în cauză 1.500 de euro drept mită, conform DNA, managerul dându-i speranțe că, prin funcția pe care o deține, poate influența rezultatul concursului pentru post. În fapt, după cum susțin procurorii, Zavate i-ar fi garantat câștigarea postului doar prin participarea „formală” la concurs. Numai că nu a fost așa, când s-au derulat probele, persoana respectivă prezentându-se probabil doar „formal”, așa cum o sfătuise managerul, nu a reușit să obțină punctajul necesar și a pierdut postul.

Zavate a dat șpaga înapoi

Surprinzător sau nu, după acest eșec, Zavate a găsit că ar fi „de bun-simț” să își încheie socotelile cu cea care îl mituise, astfel, dacă nu a fost în stare să influențeze concursul și nu a angajat-o, i-a dat înapoi șpaga primită. „Tranzacția”, conform DNA, s-ar fi făcut pe data de 13 iulie, însă inutil, pentru că s-a ales cu o urmărire penală. Și asta pentru că, după câte se pare, mituitoarea a rămas tot nemulțumită, chiar dacă a primit banii înapoi. În definitiv, aceasta era interesată de ocuparea unui post în urma unui concurs aranjat, la care să facă doar act de prezență, nicidecum de șpaga pe care trebuia să o dea pentru a-l obține.

Se consideră nevinovat, dar a demisionat

Între timp, managerul Spitalului Motru… nu mai este manager. La scurt timp după ce DNA a comunicat demararea acțiunii penale împotriva sa, Zavate a demisionat din funcție. Mai mult, a precizat că se consideră nevinovat dar și că în jurul acelui post de asistent medical sunt interese mult mai mari, cineva mai influent decât el dorind să îi găsească un ocupant. Speculând puțin, se poate spune că Zavate a returnat șpaga pentru că și-a dat seama că nu poate aranja concursul sau chiar i s-a „recomandat” să nu îl aranjeze pentru cea care i-a dat mită, ci, poate, eventual pentru altcineva care, fie „dă mai mult” fie are putere mai mare de decizie. Astfel, se poate spune că este un… șpăgar cu conștiință, căruia nu-i plac decât banii încasați ilegal, nu cei încasați ilegal, dar „nemunciți”…

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite stiri

Comentarii recente