8.5 C
Târgu Jiu
vineri, februarie 26, 2021
Acasă Eveniment Măsuri după ce Coloana lui Brâncuși a fost zgâriată cu o pietricică...

Măsuri după ce Coloana lui Brâncuși a fost zgâriată cu o pietricică de o fată de 12 ani

- Advertisement -

coloana vandalizataAutoritățile din Târgu-Jiu se pregătesc să adopte o serie de măsuri de protejare a operei lui Brâncuși, după ce o fetiță în vârstă de 12 ani a zgâriat cu o pietricică un modul al „Coloanei fără de Sfârșit”. Incidentul nu este singular, opera de artă fiind plină la bază de scrijelituri cu litere sau desene. Anul trecut, polițiștii locali au aplicat 72 de sancțiuni celor care au vandalizat opera, iar de la începutul anului și până în prezent, au fost date 16 amenzi în valoare totală de 3.300 de lei.

Se va limita accesul la opere

Doru Strâmbulescu, directorul Centrului „Constantin Brâncuși” din cadrul Primăriei Târgu-Jiu, a spus că se vor introduce o serie de măsuri de protejare a operelor, astfel încât vizitatorii să nu mai poată intra în contact cu acestea: „Un asemenea incident nu poate să bucure pe nimeni. Factorul uman, alături de cel fizic, este unul dintre cele mai nocive. Am inițiat, deja, un proiect, care este prins în planul de amenajare a Căii Eroilor. Este vorba de introducerea senzorilor de perimetrizare a operelor. De asemenea, este în curs de avizare proiectul de introducere a camerelor de supraveghere video a operelor lui Brâncuși care se află în cele două parcuri din Târgu-Jiu. Se lucrează la propunerea către Consiliul Local al municipiului Târgu-Jiu cu privire la adoptarea unei hotărâri care să limiteze accesul și chiar să interzică atingerea operelor brâncușiene și protejarea lor. Am în vedere întărirea pazei și conceperea unui regulament care să prevadă modul în care se face curățenie în zona operelor brâncușiene din Parcul Coloanei și din Parcul Central. Urmează să fie montate și panourile de avertizare, care sunt avizate de Ministerul Culturii”.

Dosarul va ajunge la poliție

Alexandra Petriţa, purtător de cuvânt al Poliţiei Locale Târgu-Jiu, a precizat că documentaţia urmează să fie trimisă Poliţiei Gorj, pentru a se analiza dacă se impune și alte măsuri: „În cursul zilei de astăzi, întreaga documentaţie va fi înaintată Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj, pentru soluţionare. Este vorba de incidentul petrecut duminica după amiaza, în Parcul Coloanei fără de Sfârşit, când o fetiţă a fost surprinsă de patrula Serviciului de Ordine Publică din cadrul Poliţiei Locale a Municipiului Târgu-Jiu în timp ce zgâria opera de artă. Conform raportului de activitate întocmit de echipajul respectiv, reiese faptul că minora a folosit un obiect ascuţit cu care a zgâriat primul modul al Coloanei fără de Sfârşit. A fost aplicată o sancţiune contravenţională mamei minorei în valoare de 500 de lei, conform Hotărârii Consiliului Local Târgu Jiu nr. 192/2010”.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite stiri

Comentarii recente