Nereguli crase la lucrările executate de firma lui Iordache. E vorba de sute de mii de lei

0
2913

O serie de nereguli au fost descoperite în raporturi de audit cu privire la o serie de lucrări executate la mai multe primării de firma controlată de omul de afaceri Ion Iordache, candidat din partea PNL la Senat.

La Primăria Borăscu, acolo unde există o puternică legătură între primarul localității și Ion Iordache a fost încheiat un contract de proiectare a în vederea modernizării unor drumuri comunale pentru o lungime de 10,25 kilometri cu societatea Radu&Nistor Imobilinvest SRL din Craiova. „Auditorii au constatat, ca in mod eronat, proiectantul SC Radu & Nistor Imobilinvest SRL Craiova, a întocmit documentatia tehnica (DALI, expertiza tehnica, studiu topographic, studio geotehnic, proiect tehnic, caiet de sarcini, detalii executie) pentru modernizarea drumurilor comunale din comuna Borascu (obiect structura rutiera) in lungime de 10,257 km, lungimea reala a drumurilor modernizate conform fiselor cadastrale, fiind de 9,406 km“, se arată în raportul de control. Astfel, și suma încasată pentru documentația aferentă celor trei drumuri comunală a fost mult mai mare cu peste 12.000 de lei. Pe cale de consecință și dirigintele de șantier a încasat și el o sumă mai mare decât cea cuvenită. În continuare, pentru modernizarea celor trei drumuri, în lungime de peste 10 kilometri, Primăria a încheiat un contract în valoare de peste șapte milioane de lei fără TVA cu societatea Ydail Construct SRL Turceni.

Potrivit auditorilor, proiectul nu a fost respectat, iar în procesul verbal de recepționare a lucrărilor au fost trercute valori mai mari, fiind încasate, bineînțeles, sume mai mari de bani. In cazul DC 72 B Borascu – Dealu Mare, auditorii au constatat ca a fost acceptata la finantare prin programul PNDL, lungimea de 4,006 km din care a fost diminuata lungimea de 0,521 km  reprezentând Nota de renunțare nr.01, urmare Dispozitiei de santier nr.01/27.05.2014, anexa nr.58.

Astfel, lungimea rezultata trebuia sa fie de 3,485 km (4,006 km – 0,521 km=3,485km), lungime susținută de situația cadastrala a acestui drum. „Prin Procesul Verbal de Recepție la terminarea lucrărilor nr.3797/06.09.2017, s-a consemnat, lățimea carosabila a fiecărui drum, aceasta osciland intre 4,4 m si 6,2 m, fata de latimea constanta proiectata de 5,5 m, participantii semnand fara rezerve acest document, care coincide cu Dispozitia de santier nr 03/30.03.2016, intocmita de catre proiectant.

Auditorii au constatat,  ca in cazul drumului DC 72 B Dealu Mare, lungimea receptionata a fost de 3,695 km, fata de cea reala de 3,485 km,  inscrisa in fisa cadastrala  intocmita de catre specialistul in cadastru din cadrul UATC Borascu, ing.Burdea Ilie, potrivit careia lungimea totala a DC 72 B Dealul Mare este de 3.735 km, aceasta fiind diminuta cu 0, 250 km lungimea podului existent pe acest drum, modernizat printr-un alt program operational, respectiv 0, 04 km aferenta trecerii la nivel cu calea ferata( 3,735 km – 0,250 km = 3,485 km)“, se mai arată în raport de audit.

Curtea de Conturi a fost consultată, dar nu s-a emis decizie de imputare a sumelor.

Material lemnos decontat, nerecuperat de la Ydail

O altă lucrare efectuată de Ydail Construct a fost la Urdari și a constat în realizarea unui sistem canalizare menajera in satele Hotăroasa, Urdari și Fântânele, în valoare de peste șase milioane de lei, iar după ce s-au mai încheiat alte acte adiționale valoarea a ajuns la peste 7,6 milioane de lei.

Primăria Urdari a achitat contravaloarea unor dulapi de fag folosiți pentru sprijinirea malurilor. Echipa de control a constatat că Primăria a decontat peste 108.000 de lei pentru o cantitate de 177 metri cubi, care nu a mai fost returnată primăriei. „În timpul misiunii de audit a fost întocmita de către entitate situația, potrivit căreia pentru cantitatea totala de 177,28 mc nereturnata (sau echivalentul in lei) de către executantul SC Ydail SRL Turceni, investitorului UATC Urdari a achitat valoarea de 108.254 lei (suma ce include cheltuieli indirecte 5%, profit 5%, respectiv TVA 24%-20%)“, se arată în raportul de control. (…) Auditorul constata ca executantul a încasat c/val. acestor resurse materiale (dulap fag) acestea fiindu-i achitate integral, la nivelul listelor de cantitati stabilite prin Proiectul Tehnic de Execuție, respectiv potrivit a ofertei financiare a executantului SC Ydail Construct SRL Turceni, potrivit situației, anexate, întocmite de către dirigintele de șantier in timpul misiunii de audit, dar ca materialul lemnos (dulapi de fag) nu a fost predat investitorului UATC Urdari“, se arată în raportul de control.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here