8.9 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 15, 2021
AcasăEvenimentOamenii de încredere ai senatorului Ion Iordache, reținuți 24 de ore. Sunt...

Oamenii de încredere ai senatorului Ion Iordache, reținuți 24 de ore. Sunt acuzați că au trucat o licitație și că au încasat bani pe nedrept

Trei oameni de afaceri, administratori ai unor firme, au fost reținuți pentru 24 de ore de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj. Acuzațiile sunt extrem de grave. Aceștia au falsificat documente și înscrisuri privind lipsa datoriilor către bugetul de stat, pentru a câștiga o licitație organizată de Consiliul Județean Gorj pentru servicii de reparare şi întreținere drumuri județene. Valoarea contractului este de 157 milioane de lei.

Doi dintre oamenii de afaceri reținuți sunt oameni de încredere ai senatorului PNL Ion Iordache, care controlează firma Ydail Construct din localitatea Turceni. Este vorba de Doru Șandru, directorul societății Romstrade SA și omul care conduce grupul de firme Ydail Construct SRL, acesta fiind și cumnatul lui Iordache, precum și Mircea Vărzaru, administratorul firmei Ydail Construct SRL. În arest a mai ajuns și Puiu Crăciun, administratorul societății Metalcolect.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a emis un comunicat de presă:

„La data de 31.03.2021, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de trei inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunii de obţinere ilegală de fonduri, prev. de art. 306 alin. 1 din Codul penal, constând în folosirea ori prezentarea de documente sau date false, inexacte sau incomplete, pentru primirea aprobărilor sau garanţiilor necesare acordării finanţărilor obţinute sau garantate din fonduri publice, dacă are ca rezultat obţinerea pe nedrept a acestor fonduri.

S-a reţinut de procuror că cei trei inculpaţi, în calitate de administratori ai societăţilor comerciale SC Y… C… SRL, SC R… SA şi SC M… P… SRL, toţi reprezentanţi ai asocierii Y… C… SRL – R… SA – M… P… SRL, prin depunerea ofertei pentru a participa la licitaţia privind procedura de atribuire a Acordului Cadru având ca obiect lucrări şi servicii de reparare şi întreţinere drumuri judeţene aflate în administrarea judeţului Gorj, în perioada 2015 – 2019, conţinând documente şi date false cu privire la deţinerea utilajelor necesare executării lucrărilor de deszăpezire a drumurilor judeţene, precum şi date false cu privire la lipsa datoriilor către bugetul de stat, au obţinut pe nedrept încheierea Acordului Cadru Multianual din 09.06.2016, cu Consiliul Judeţean Gorj, în valoare de 157.107.128 lei, fără TVA şi au încasat necuvenit suma de 359.132 lei, provenită din fonduri publice, fără ca asocierea respectivă să îndeplinească condiţiile pentru câştigarea licitaţiei.

Mai precis, s-a reţinut că cele trei societăţi comerciale grupate în asociere nu deţineau efectiv utilajele necesare, prezentate în ofertă.

De asemenea, s-a reţinut că, deşi sezonul de iarnă 2016 – 2017 a fost sărac în precipitaţii, asocierea a încasat necuvenit, pe orele de aşteptare, pentru utilaje pe care nu le deţinea efectiv, suma de 359.132 lei.

Ancheta continuă, fiind supravegheată de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, pentru stabilirea adevărului şi tragerea la răspundere a persoanelor vinovate de săvârşirea de infracţiuni, urmând ca în cauză să fie dispuse în continuare măsurile legale, care se impun.

Doi dintre cei trei inculpaţi au fost reţinuţi preventiv în cauză de organele de poliţie, la data de 30.03.2021, iar al treilea inculpat a fost reţinut preventiv, pentru 24 de ore, la data de 31.03.2021.

Facem însă precizarea că punerea sub învinuire a unei persoane suspecte sau punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de o persoană inculpată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, dar aceste acţiuni ale procurorului nu sunt în măsură să înfrângă prezumţia de nevinovăţie de care beneficiază în continuare persoanele suspecte sau inculpate, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive în cauză“.

Interesant este că după această licitație, societatea Întreprinderea de Drumuri și Poduri a Consiliului Județean Gorj a intrat în faliment.

Doru Șandru a mai fost trimis în judecată pentru dare de mită

Doru Șandru a mai fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj în anul 2018, sub acuzația că a dat mită unor primari pentru a câștiga licitații de modernizare de drumuri.

O agendă, în care erau menționate sumele de bani  despre care anchetatorii spun că reprezentau mită a fost găsită în timp ce anchetatorii făceau percheziții într-un alt dosar penal. În dreptul sumelor era termenul „prot“, anchetatorii susținând că este vorba de protocol. Au fost trimişi în judecată pentru luare de mită: Sorin Bucurescu (primarul comunei Slivileşti), Florinel Ţuilă (primarul comunei Cătunele), Mihai Calotă (primarul localităţii Urdari), Adrian Mangu (edilul comunei Bărbăteşti), Ilie Pietroi (primarul localităţii Aninoasa) şi Ion Gruescu (fost primar la Negomir), toţi din Gorj, dar şi Ana Ceană (primăriţa comunei Melineşti, din Dolj). Ştefan Doru Şandru, administratorul firmelor Ydail Construct şi Romstrade, a fost acuzat de dare de mită. Instanța de judecată a dispus achitarea tuturor celor trimiși în judecată.

Senatorul este revoltat pe procurorul de caz: „Rușine să vă fie!“

Senatorul Iordache a transmis un răspuns față de acuzațiile aduse de procurori:

„Referitor la tentativa de a-i distruge pe cei care refuză să stea cu fruntea plecată, îmi asum complet următoarele:

Sunt revoltat de ușurința cu care, funcționari plătiți din bani publici se joacă de-a Dumnezeii cu libertatea unor oameni în încercarea de a distruge și ce a mai rămas viu în economia acestui județ.

Ca parlamentar nu pot să nu reacționez când văd că, pentru acuzații fără dovezi și argumente, din voința unui singur om (procurorul), care nu este la prima greșeală, nevinovații ajung să-și demonstreze nevinovăția. Am convingerea că, indiferent de frustrări, sete de răzbunare sau comandă, funcționarul n-ar putea face asemenea abuzuri dacă ar răspunde în fața legii ca orice alt cetățean.

Firmele pe care vor să le închidă sunt printre ultimele rămase în Gorj și printre cei mai mari plătitori de taxe și impozite din județ.

Acuzațiile descrise în comunicatul de presă transmis de Parchet se bazează doar pe supoziții și pe probe fabricate. După gratii este locul celor care abuzează de funcțiile pe care le dețin distrugând iremediabil viitorul unor oameni și orice șansă de dezvoltare a întregii comunități.

Sper că va veni momentul în care veți plăti pentru aceste abuzuri! Rușine să vă fie!“

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -