spot_img
15 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăEvenimentOfiţer SIPI, judecat pentru corupţie

    Ofiţer SIPI, judecat pentru corupţie

    Scandalurile care implică fostul „Doi şi-un sfert” (UM 0215), par să nu se mai termine. Un fost ofiţer din Gorj al acestui serviciu care, până anul trecut, a fost şi şef al SIPI Gorj, a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie. Oprea Caţaron este acuzat că a cerut şi primit mită de la diverşi poliţişti care aveau probleme de serviciu, ca să-i scape de belele cu şeful IPJ Gorj. Numai că aceşti poliţişti l-au denunţat pe fostul şef al SIPI şi, după o anchetă destul de lungă, procurorii DNA împreună cu structurile Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), l-au deferit justiţiei. Oprea se transferase în toamna anului trecut la IPJ Gorj.

    Lupul paznic la oi

    Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) este structura specializată a Ministerului Administraţiei şi Internelor, care desfăşoară activităţi de informaţii, contrainformaţii şi securitate, în vederea asigurării ordinii publice, prevenirii şi combaterii ameninţărilor la adresa siguranţei naţionale privind misiunile, personalul şi informaţiile clasificate în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Aşa ar trebui să se întâmple numai că, la Gorj, chiar şeful Serviciului a cerut şpagă promiţând unor poliţişti că îi scapă de măsurile de sancţionare care puteau fi luate de şeful IPJ Gorj. Timp de şapte ani, Oprea Caţaron a cerut şpăgi de mii de euro şi lei dar şi bunuri. Procurorii DNA au reţinut în sarcina acestuia cinci infracţiuni de luare de mită şi patru infracţiuni de trafic de influenţă. Potrivit procurorilor, în perioada 2002-2009, Oprea Caţaron s-a folosit permanent de funcţia deţinută în cadrul Serviciului de Informaţii şi Protecţiei Internă (SIPI) Gorj pentru a obţine sume de bani sau bunuri, fie pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, fie pentru a interveni pe lângă conducerea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj pentru ca mai mulţi agenţi de poliţie, denunţători în cauză, să nu fie expuşi unor sancţiuni penale sau disciplinare ori să fie transferaţi de la o subunitate la alta, în cadrul IPJ Gorj. Anchetatorii susţin că ofiţerul, având toate informaţiile interne, le-a folosit în interes pensonal ştiind poliţiştii care aveau probleme pe linie profesională sau care fuseseră sancţionaţi disciplinar.

    Mită sub formă de „împrumut”

    Anchetatorii susţin că Oprea Caţaron a pretins de la un agent de poliţie, cu titlu de mită, suma de 2.000 euro pentru a nu sesiza DGA cu privire la unele fapte de natură penală despre care avea cunoştinţă. „De asemenea, inculpatul a mai primit de la alt agent de poliţie suma de 600 lei şi bunuri în valoare de 2.700 lei pentru a-i asigura protecţia şi pentru a nu fi sancţionat disciplinar. De la alţi doi agenţi a cerut, cu titlu de împrumut, sumele de 300 euro şi 20.000-25.000 lei, refuzând ulterior restituirea banilor”, a declarat Livia Săplăcan, purtător de cuvânt al DNA. Şirul şpăgilor sub formă de împrumut a continuat şi cu alţi trei agenţi de poliţie. Sumele totale de 3.150 lei, 1.000 euro şi produse alimentare în valoare de 440 lei, au fost cerute pentru a-i proteja şi pentru a interveni pe lângă ofiţeri din conducerea IPJ Gorj în scopul sprijinirii acestora în activitatea profesională şi al transferării de la o unitate de poliţie la alta, în cadrul aceluiaşi inspectorat.

    Suspendat din IPJ Gorj

    Înainte de începerea urmăririi penale, Oprea a cerut şi i s-a aprobat transferul de la SIPI la IPJ Gorj. ”Parchetul ne-a comunicat că împotriva lucrătorului de poliţie a fost pusă în mişcare acţiunea penală pentru fapte comise anterior transferării la instituţia noastră. Având în vedere această comunicare, poliţistul a fost pus la dispoziţie conform legii”, a declarat Daniel Tică, purtător de cuvânt IPJ Gorj. Caţaron Oprea a sperat, astfel, că scapă mai uşor de problemele sale şi a cerut un post neoperativ. Încercarea de a se retrage din prim-planul activităţii poliţieneşti nu l-a scutit de anchetă. În prezent este suspendat şi din activitatea de poliţist neoperativ, o măsură finală urmând să fie luată după ce magistraţii se vor pronunţa asupra vinovăţiei ofiţerului. Surse interne au declarat că toate faptele s-au comis în perioada când la şefia IPJ Gorj era Constantin Nicolescu, actual şef al IPJ Dolj. În acest moment sunt foarte mulţi poliţişti care îşi vor banii înapoi de la Oprea, care i-a cerut cu titlu de împrumut. În vederea confiscării şi restituirii sumelor de bani către agenţii de poliţie, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui autoturism aparţinând inculpatului. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalului Gorj, acolo pe unde Oprea a mai trecut, începând cu 2007, când a fost în proces de divorţ.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: