spot_img
11.8 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăEvenimentPeste 200 de angajaţi "la negru"

    Peste 200 de angajaţi „la negru”

    Încă se mai practică „munca la negru” în Gorj! În urma controalelor efectuate de Serviciul Control Relaţii de Muncă din cadrul ITM Gorj, în anul 2013, bilanţul realizat, scoate la iveală faptul că 86 angajatori utilizau „munca la negru”, având 254 de persoane fără forme legale de angajare.

    Peste 200 de persoane din Gorj au fost depistate că munceau „la negru”, pe parcursul anului trecut. Astfel, inspectorii de muncă gorjeni au aplicat amenzi în valoare de peste 1 milion de lei. Cele mai multe cazuri de muncă fără forme legale au fost întâlnite în domeniile de construcţii, confecţii, panificaţie, comerţ. „În anul 2013, Serviciul Control Relaţii de Muncă din cadrul ITM Gorj a efectuat un număr de 1342 de controale, din care 1306 verificări pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. Au fost depistaţi 86 de angajatori care utilizau „munca la negru” având 254 de persoane fără forme legale de angajare, din care 56 sunt femei şi 1 tânăr sub 18 ani. Au fost aplicate 80 sancţiuni pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare în cuantum de 1.270.000 lei. Angajatorii depistaţi că lucrau cu persoane „la negru” desfăşurau activitate în următoarele domenii: confecţii textile, panificaţie, construcţii, comerţ, zootehnie, prestări servicii”, a declarat Romanescu George Octavian, inspector şef în cadrul ITM Gorj. Pentru neregulile constatate de la legislaţia muncii, Serviciul Control Relaţii de Muncă a aplicat un număr de 307 sancţiuni contravenţionale la 269 angajatori, 228 fiind amenzi în valoare totală de 1.715.100 lei. Mai mult decât atât, unii dintre angajatori au fost depistaţi având mai mult de 5 persoane care munceau „la negru”. „La 5 dintre angajatorii verificaţi au fost depistate mai mult de 5 persoane fără forme legale de angajare, documentele fiind transmise spre cercetare Parchetului, având presupunerea săvârşirii de către aceşti angajatori a infracţiunii prevăzută şi sancţionată de art. 264, alin 3 din Legea 53/2003 din Codul Muncii”, a mai declarat inspector şef, Romanescu George Octavian.

    Peste 60 de accidente de muncă, în 2013

    În anul 2013 Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a înregistrat 67 accidente cu incapacitate temporară de muncă şi 6 mortale. „Au fost cercetate de către inspectorii de muncă 14 evenimente din care 1 accident colectiv cu 10 victime (un singur decedat), 5 evenimente în afara muncii, 6 accidente de muncă mortale şi 3 accidente de muncă urmate de invaliditate”, a precizat inspector şef, Romanescu George Octavian. Dintre sectoarele economiei naţionale în care au fost înregistrate cele mai multe accidente de muncă sunt: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică unde au fost 23 accidentaţi dar şi transporturile terestre şi transporturile prin conducte, cu 12 accidentaţi. S-au înregistrat 99 boli profesionale, 12 cazuri au fost infirmate iar 13 au fost declarate boli legate de profesie. În anul 2013, la ITM Gorj au fost înregistrate peste 500 de sesizări privind relaţiile de muncă şi domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, toate petiţiile fiind soluţionate. În ceea ce priveşte avariile tehnice la agenţii economici din Gorj, nu a fost înregistrat niciun astfel de eveniment în 2013.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: