14.4 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 20, 2021
AcasăEvenimentPeste 5000 de acțiuni pentru prevenirea furtului de energie electrică!

Peste 5000 de acțiuni pentru prevenirea furtului de energie electrică!

Distribuție Oltenia a organizat peste 5 500 de acțiuni pentru prevenirea și combaterea fenomenului de racordare ilegală la rețeaua de distribuție a energiei electrice de către consumatorii casnici și agenții economici în intervalul octombrie – decembrie 2016. În Gorj au foist depistate 14 astfel de cazuri.

Branşat ilegal la reţeaua de energie electricăFenomenul prezintă un risc ridicat de incendii, daune materiale și pierderi de vieți omenești și are impact direct asupra calității alimentării cu energie electrică a consumatorilor. Peste 5 500 de cazuri în care au existat suspiciuni de consum ilicit de energie au fost verificate în perioada octombrie – decembrie 2016. Sustragerea energiei electrice din rețeaua de joasă tensiune reprezintă un risc atât pentru cei care se racordează în mod ilegal, cât și pentru consumatorii din vecinătate. Orice intervenție neautorizată, precum și utilizarea unor instalații improvizate, pot genera oricând accidente grave sau incendii, ducând la pierderi de vieți omenești și daune materiale semnificative.

În plus, consumul fraudulos de energie influențează calitatea serviciilor, determină variații de tensiune și întreruperi ale alimentării cu energie electrică. Aceste consecințe provoacă astfel disconfort mai ales pentru persoanele care consumă energie electrică având contracte încheiate de furnizare a energiei electrice și care respectă prevederile legale în vigoare. Sustragerea de energie constituie infracțiune de furt și se pedepsește conform legilor în vigoare: “(1) Deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcționării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalațiilor energetice constituie infracțiune şi se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. (2) Executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”

Departamentele specializate din cadrul Distribuție Oltenia organizează acțiuni în colaborare cu organele de specialitate ale Poliției pe linia prevenirii și combaterii caracterului infracțional al faptelor. În caz de suspiciune de sustragere de energie electrică, de deteriorare, modificare, blocare a funcționării echipamentului de măsurare a energiei electrice, modificare a componentelor instalațiilor energetice, executare sau folosire de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare, sunt sesizate organele de urmărire penală competente. „Subliniem de asemenea necesitatea verificării periodice a funcționării grupului de măsurare a energiei electrice şi informarea de urgență a operatorului de distribuție, în cazul în care se observă orice nereguli privind funcționarea acestuia, prin canalele existente: telefonic, apelând oricare dintre numerele de telefon: 0251 408 006, 0251 408007, 0251 408 008 sau prin email, la adresa [email protected]”, anunță reprezentanții Distribuție Oltenia.

În cele 7 județe în care operează Distribuție Oltenia au fost verificate peste 5 500 de locuri de consum și au fost identificate 753 cazuri în care au existat suspiciuni de consum ilicit de energie electrică, împărțite după cum urmează: Argeș – 169 cazuri, Dolj – 304 cazuri, Gorj – 14 cazuri, Mehedinți – 55 cazuri, Olt – 79 cazuri, Teleorman – 81 cazuri, Vâlcea – 51 cazuri.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -