19.3 C
Târgu Jiu
duminică, august 14, 2022
AcasăEvenimentVal de primari reţinuţi în dosarul "Ydail"

Val de primari reţinuţi în dosarul „Ydail”

Judeţul Gorj a fost “zguduit”, ieri, de o acţiune de amploare a oamenilor legii, în rândul mai multor edili! 12 persoane sunt audiate în urma percheziţiilor. O parte dintre aceştia au fost audiaţi ieri, alţi suspecţi urmând a ajunge să dea explicaţii în faţa procurorilor gorjeni, astăzi. Printre cei audiaţi ieri se numără: primarul comunei Urdari, Mihai Calotă, Ştefan Lupu, edilul localităţii Stejari, Elena Greci, sora fostului primar de la Turceni, Ion Iordache, primăriţa din Melineşti, Dolj, Ana Ceană, dar şi Adrian Mangu, de la Bărbăteşti. Totul, în urma unor percheziţii ce au avut loc la domicilii şi primării din Gorj şi Dolj. În dosar sunt vizaţi mai mulţi primari care s-ar fi folosit de funcţia pe care o ocupă pentru a pretinde sume de bani pentru atribuirea unor contracte de prestări servicii. Doru Şandru, administratorul firmei Ydail Construct, dar şi primarul comunei Urdari, Mihai Calotă, au fost reţinuţi, ieri, de procurori pentru 24 de ore, în acest dosar. De asemenea, până la închiderea ediţiei, oamenii legii au dispus şi reţinerea primarului din localitatea doljeană, Melineşti, Ana Ceană.

perchezitii-primari-1perchezitii-primari-4

Primarul Mihai Calotă al comunei Urdari a fost audiat, ieri, de către magistraţii gorjeni, în urma a 9 percheziţii efectuate dis-de-dimineaţă pe raza judeţelor Gorj şi Dolj. Cei audiaţi sunt bănuiţi de săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, dare de mită şi abuz în serviciu. „Sunt în relaţii de colaborare cu domnul Ion Iordache. Nu am dat şpagă”, a spus Mihai Calotă, când a ajuns la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj. Acesta nu a venit singur, ci însoţit de avocatul său, Pantelimon Manta, care a precizat că: „Poziţia lui este că e un om corect şi aşa îl şi ştiu. Cred că sunt aspecte colaterale. Nu cred că are vreo vinovăţie şi nu are niciun amestec pe trafic, abuz şi nici dare de mită”. Şi edilul Ştefan Lupu al localităţii Stejari a fost audiat, ieri, de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. Şi acest primar susţine că nu are nicio implicare în dosarul instrumentat de procurorii gorjeni. Audierile vor continua şi astăzi, cu alte persoane. „Cum să se ia şpagă? E comisie de licitaţie, cu toată procedura. Nu s-a luat nicio şpagă”, a spus Ştefan Lupu, la intrarea la audieri la Parchetul Judeţean din Târgu-Jiu. Şi sora omului de afaceri din Turceni, Ion Iordache, a ajuns la audieri, ieri, la Parchetul Judeţean Gorj. Elena Greci este şi soţia consilierului judeţean Cosmin Greci, fost liberal, trecut în 2014 la PSD. Elena Greci lucrează la Ydail, firmă cu lucrări în aproape tot judeţul Gorj.

Mită de 400 de mii de euro

„Din cercetări a reieşit că, în perioada ianuarie – decembrie 2015, cei în cauză, folosindu-se de funcţiile pe care le ocupă, ar fi pretins şi primit diferite sume de bani pentru atribuirea şi derularea unor contracte de prestări servicii, precum şi pentru efectuarea de plăţi pentru lucrările efectuate de administratorii unor societăţi comerciale. Sumele de bani folosite drept mită sunt de aproximativ 400.000 de lei”, a declarat Lucian Stroe, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj. În urma percheziţiilor poliţiştii au ridicat documente de la 10 instituţii administrative locale. Cercetările au legătură cu o casă ridicată de primarul Mihai Calotă cu materiale de la firma Ydail a lui Ion Iordache, societate căreia primăria i-a atribuit o serie de lucrări în comună.

perchezitii-primari-2perchezitii-primari-3perchezitii-primari-5

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Prima reţinere

În după-amiaza zilei de ieri a avut loc şi dispunerea primei măsuri de arest preventiv. În acest context, Doru Şandru, administratorul firmei Ydail Construct, a fost reţinut de procurori pentru 24 de ore, în dosarul în care sunt implicaţi mai mulţi primari şi foşti edili din Gorj. Descinderile au avut loc în loclaităţile: Cătunele, Aninoasa, Negomir, Plopşoru, Rovinari, Slivileşti, Stejari, Borăscu, Bărbăteşti şi Melineşti. La Rovinari este vizat administratorul public. Sumele de bani folosite drept mită sunt de aproximativ 400.000 de lei.

Bani de aur, în casa primarului din Plopşoru

„Organele de poliţie au efectuat mai multe percheziţii la domiciliile unor primari din judeţul Gorj şi au ridicat documente de la mai multe primării, primarii fiind suspectaţi de comiterea unor infracţiuni de corupţie, respectiv luare şi dare de mită. Corectările continuă. În cauză, sunt audiate persoane pentru stabilirea adevărului şi dispunerea măsurilor necesare în vederea tragerii la răspundere a persoanelor vinovate”, a declarat Cristina Ciobanu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. În urma percheziţiilor domiciliare efectuate ieri dimineaţă, poliţiştii gorjeni au găsit zece monede de aur acasă la primarul Grigorie Petre din comuna gorjeană Plopşoru. De asemenea, sume importante de euro au fost ridicate şi de la domiciliul primarului din Slivileşti, Sorin Bucurescu.

O nouă degringoladă în PNL Gorj

0
După ce a trebuit să vină un șef de la centru, în persoana prim-vicepreședintelui Dan...

15 stații de încărcare a autovehiculelor electrice vor fi amplasate în Gorj

0
Mai multe comune și un oraș din județul Gorj vor beneficia de stații de încărcare...

A furat un tractor din curtea unei case din Logrești

1
Un tânăr din comuna Logrești a fost reținut pentru 24 de ore, pentru că a...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultima oră!

- Advertisment -
error: Content is protected !!