spot_img
10.5 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăEvenimentProprietari de saloane de înfrumuseţare, penalizaţi cu 5000 de lei

    Proprietari de saloane de înfrumuseţare, penalizaţi cu 5000 de lei

    A venit şi rândul agenţilor economici care deţin saloane de înfrumuseţare să primească „vizita” comisarilor de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Gorj! Astfel, în mai multe locaţii, lucrurile nu au stat tocmai “pe roze” vis-a-vis de respectarea normelor legale, astfel că din 15 agenţi economici verificaţi, 13 au fost găsiţi cu nereguli, iar legea şi-a spus cuvântul. Abaterile constatate i-au costat pe cei în cauză nu mai puţin de 5000 de lei.

    Comisarii C.J.P.C. Gorj au desfăşurat o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale privind protecția consumatorilor în saloanele de masaj, întreținere corporală (tratament și machiaj cosmetic, manichiură, pedichiură și epilare, piercing și tatuaj), coafură și frizerie. În total, au fost verificaţi 15 agenţi economici din domeniu pentru a se stabili dacă şi cum sunt aplicate normele legale şi de securitate pentru consumatori. Informarea adecvată a consumatorilor privind serviciile prestate, asigurarea conformităţii serviciilor prestate, respectarea condiţiilor prevăzute de legislația generală privind protecția consumatorilor şi nu în ultimul rând respectarea cerințelor prevăzute de legislația specială privind produsele cosmetice folosite la prestarea serviciilor au făcut obiectul controalelor derulate. Consumatorii au dreptul de a fi informați în mod complet, corect și precis, asupra caracteristicilor esențiale ale serviciilor oferite, astfel încât să aibă posibilitatea de a face o alegere rațională, în conformitate cu interesele lor.

    Cu sănătatea nu e de joacă

    Un alt aspect care a fost urmărit în timpul controalelor ţine de respectarea cerințelor prevăzute de legislaţia specială din domeniul sănătății. Conform legislației în vigoare privind aprobarea normelor de igienă, cabinetele de înfrumuseţare corporală au următoarele obligații: să doteze şi să amenajeze cabinetele de înfrumuseţare corporală; să cureţe, dezinfecteze şi sterilizeze echipamentele şi instrumentele din cabinet; să pregătească profesional personalul din cabinet; să respecte normele de igienă pentru serviciile din cabinetele de tratament şi machiaj cosmetic, epilare, manichiură, pedichiură, coafură, frizerie şi bărbierit; să respecte normele de igienă pentru serviciile din cabinetele de piercing şi tatuaj.

    Informarea face totul sau…nimic

    Deficienţele scoase la iveală de verificările angajaţilor de la CJPC Gorj au plecat în primul rând de la o informare precară asupra caracteristicilor esenţiale ale serviciilor oferite conform legislaţiei în vigoare. Nu au fost trecute cu vederea nici preţurile şi tarifele afişate nelizibil, întro formă ambiguă. Ce s-a întâmplat acolo unde concluziile celor abilitati cu verificările nu au fost favorabile? Legea şi-a spus cuvântul şi au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale dintre care 5 amenzi în valoare totală de 5000 lei și 8 avertismente. Instituţiile de control şi cele care veghează la respectarea drepturilor consumatorilor recomandă consumatorilor care apelează la serviciile unui salon de înfrumusețare să verifice întâi lista tarifelor. De asemenea, să se asigure (în cazul unui piercing sau tatuaj) că instrumentele sunt sterilizate. În cazul în care consumatorii constatată că în unele saloane de înfrumusețare nu se respectă condițiile de igienă, sunt rugaţi să sesizeze Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Gorj, precum și Direcția de Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătății.

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: