Șef de ocol silvic, pădurari, un om de afaceri și ingineri silvici, reținuți pentru 24 de ore

0
1225

Șapte persoane au fost reținute pentru 24 de ore de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj în dosarul penal privind tăierile ilegale de lemne din pădurile din zonele Peștișani și Tismana.

Este vorba de șeful Ocolului Silvic Tismana, Ion Tăerel, care este „cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată, prevăzute de art. 289 alin.1 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal (3 acte materiale, săvârşite în lunile iunie şi iulie 2020), fals intelectual în formă continuată, prevăzute de art. 321 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal, instigare la fals intelectual în formă continuată, instigarea la fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, instigare la folosirea fără drept a instrumentelor speciale de marcat în formă continuată, prevăzute de art. 47 Cod penal raportat la art. 107 indice 1 din Legea nr. 46/2008 cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal, complicitate la tăiere nelegală de arbori, prevăzute de art. 48 Cod penal raportat la art. 107 alin.1 lit. d şi alin. 2 lit. d din Legea nr. 46/2008 şi complicitate la furt de arbori, prevăzute de art. 109 alin.1 lit. d şi alin. 2 lit. d din Legea nr. 46/2008“, conform unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

De asemenea, un inginer silvic din cadrul unui ocol silvic din judeţul Gorj este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, prevăzute de art. 289 alin.1 Cod penal (săvârşită în luna mai 2018), fals intelectual, prevăzute de art. 321 Cod penal, folosirea fără drept a instrumentelor speciale de marcat în formă continuată, complicitate la tăiere nelegală de arbori şi complicitate la furt de arbori.

Un şef de district şi un inginer silvic, în cadrul unor ocoale silvice din judeţul Gorj, sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de fals intelectual în formă continuată, folosirea fără drept a instrumentelor speciale de marcat în formă continuată şi favorizarea infractorului. Inginerul silvic a devenit, în urma alegerilor, și consilier local al comunei Peștișani din partea PNL.

„Pașa“ a fost reținut

Printre cei reținuți se numără și administratorul de fapt al unei societăţi comerciale cu profil exploatări forestiere. Petre Tănase, zis „Pașa“. cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la tăiere nelegală de arbori şi instigare la furt de arbori, instigare la folosirea fără drept a instrumentelor speciale de marcat în formă continuată şi instigare la fals intelectual.

Măsura reținerii a fost luată și față de doi pădurari acuzați de tăiere nelegală de arbori, fals intelectual în formă continuată, folosirea unor dispozitive false de marcare și folosirea funcţiei în scopul favorizării unor persoane.

„Ancheta continuă, fiind condusă de către un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, cu sprijinul organelor de cercetare ale poliţiei judiciare din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie Gorj şi Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj, pentru stabilirea adevărului şi tragerea la răspundere a persoanelor vinovate de săvârşirea de infracţiuni, urmând ca în cauză să fie dispuse în continuare măsurile legale, care se impun.

În această cauză, care este una complexă, au fost efectuate de către organele de anchetă în perioada anterioară un număr de 22 de percheziţii domiciliare.

Facem însă în continuare precizarea că punerea sub învinuire a unei persoane suspecte sau punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de o persoană inculpată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, dar aceste acţiuni ale procurorului nu sunt în măsură să înfrângă prezumţia de nevinovăţie de care beneficiază în continuare persoanele suspecte sau inculpate, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive în cauză“, a transmis purtătorulm de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here