Acasa / Eveniment / Spitalul Târgu-Jiu, luat cu asalt de un grup de rromi

Spitalul Târgu-Jiu, luat cu asalt de un grup de rromi

Aproximativ 50 de persoane de etnie rromă, care veniseră să ridice o rudă decedată, au luat cu asalt, ieri noapte, spitalul din Târgu-Jiu. Mihai Biriţă, în vârstă de 51 de ani, a făcut infarct imediat după ce a tăiat porcul, fiind dus urgent la spital. Inima sa a cedat de prea mult efort, acesta având, după cum spun medicii, aorta plesnită. Rudele, venite în număr mare, au făcut scandal atunci când au aflat că Biriţă a murit înainte de a fi transferat la o clinică din Timişoara. La spital au venit jandarmi şi poliţişti care au aplanat situaţia.

Ceea ce fussese peste zi un moment de tradiţie, a devenit o dramă cumplită. Efortul depus la tăierea porcului i-a suprasolicitat inima, şi aşa slăbită. Adus de urgenţă la spital, Mihai Biriţă avea aorta plesnită şi a intrat în stop respirator. Medicii au încercat în zadar să-l suresciteze, starea bărbatului rrom fiind mult prea gravă. În plus, doar la Timişoara se putea interveni chirurgical, asta dacă bărbatul ar fi rezistat drumului. Medicul primar cardiolog de la Spitalul Judeţean Târgu-Jiu, Grigore Lupescu, a spus că fuseseră contactaţi colegii de la Timişoara, iar ambulanţa era aşteptată pentru a-l transfera pe pacient, dar acesta a decedat între timp, organismul său cedând. Din punct de vedere medical, dar şi omeneşte, medicul cardiolog Grigore Lupescu este de părere că s-a încercat totul. “Bărbatul care ne-a fost adus de urgenţă, am înţeles de la rude că muncise mult la tăiatul porcului, iar pentru el efortul suprasolicitant i-a fost fatal. Era hipertensiv, suprapoderal şi, cel mai grav, nu urma nici un tratament şi nu mergea la doctor. Bărbatul acuza deja dureri în piept şi abdomen, a intrat în stop respirator. Şeful sectiei, dr. Malaescu a constatat o ruptura de aorta.Cu asemenea complicaţii, era vital să ajungă la clinica din Timişoara, pe care o constatasem şi pregăteam transferul, când pacientul a decedat “, a declarat Lupescu.

S-au calmat doar la vederea forţelor de ordine

Medicii au mai spus că, deşi isterizaţi şi furioşi la aflarea veştii, ţiganii strânşi cu repeziciune în spital nu au recurs la violenţă. Altceva spune, însă, unul dintre pacienţii internaţi pe secţie. “Au fost cu zecile peste noi aici, l-au luat şi pe doctor pe sus, erau isterizaţi la maxim. O parte l-au şi jelit, dar parcă îşi pierdură minţile pe aici, cum fac ei …Doar nu e vina doctorilor că murit unul de-al lor, era prea bolnav, n-a mai rezistat ”, a declarat un martor. Pentru calmarea spiritelor încinse au venit reprezentanţi ai poliţiei şi jandermeriei. Cert e că salvarea vieţii bărbatului nu mai fost cu putinţă, dar acest lucru l-au acceptat cu greu cei aproape 100 de ţigani strânşi la spital, devastaţi că au perdut pe cineva drag.

Un comentariu

  1. e mai bine asa

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*